6mm – AEP LiPo

AEP = elektromos marok lőfegyver. Bizonyára találkoztunk már ilyennel, újonnan vásárolva nagy örömünket leljük benne, egyetlen hátránya, hogy alkatrész utánpótlást beszerezni szinte teljesen lehetetlen.

Nem is ezt a témát szeretném fitogtatni, ezt mindekire magára bízom.

Node mint már említettem kis irományomnak teljesen más témája lészen! Aki l-Li-PO-sított már fegyvert az tudja hogy az erősebb akkumulátor tovább forgatja a szerkezetet ami ezután már nem a nyugalmi fesztelen állapotába kerül leállásra.

Gyakorlati probléma a rugó gyengülésén kívül, hogy a pisztoly mielőtt megállna csőre tölti a következő lövedéket ami a legtöbb esetben ki is gurul a csőből. Ezért a következő elsütéskor lövés helyett nem történik semmi.

A megoldást a problémára a gearbox szétszedése adja meg. Ha alaposan megyfigyeljük a szerkezetet megtaláljuk azt a kombinált fogaskereket, ami a végállás kapcsoló szerepét tölti be. egy egyszerű cső darab felragasztásával a fogaskerékre át tudjuk állítani a végálláskapcsolót, hogy elsütés után a megfelelő állásba kerüljön a szerkezet.

Ilyenkor a következőt tapasztaljuk: a ravasz meghúzásakor a fegyver csőre tölti a BB-t majd a dugattyú kilövi azt eztután a szerkezet megáll. Ha ezt tapasztaljuk tudhatjuk, tökéletes munkát végeztünk. Azomban még nem vethetek véget a cikknek, mert felmerülhet egy újabb probléma, mégpedig amikor sorozatlövésen alkalmazzuk pisztolyunkat. Ilyenkor előfordulhat, hogy az ismét egyeslövésen alkalmazott fegyverünk elkezd két lövést leadni egy ravaszhúzás alkalmával. A megoldás, hogy ismét sorozatlövésre állítjuk a fegyvert majd egy rövid sorozat után úgy engedjük el a elsütőbillentyűt, hogy a pisztoly a lövés (dugattyú visszarúgásának pillanata, amikor a BB elhagyja a csövet) utáni pillanatban álljon meg. Ehhez némi ritmusérzékre van szükség. Ha jól csináltuk, a pisztolyunk egyes lövésre állítva ismét a megszokott módján reagál. Az utoljára említett problémára valaki jobb ötlettel tud előállni, mint a ritmusérzékkel megállított gearbox szívesen várnám a javaslatait!

A cikket a 6mm.hu szerzőinek hozzájárulásával jelentetjük meg.