6mm – Dobatás az airsoftban

Közismert, hogy a dobátásból rengeteg vita, probléma, félreértés szokott származni, viszont valamiért mégis használjuk – ezért  összeültünk (Tranten, és e bevezető írója, Rephyx), és összeszedtünk mindent a dobatásról, amit csak tudni lehet. Ez a cikk bemutatja a szabályos és biztonságos dobatás módját, lehetőségeit és válaszokat ad a felmerülő kérdésekre. Bár mindig vannak különleges esetek, az itt megfogalmazott szabályok illetve ajánlások a legtöbb esetben megálljak a helyüket.

MIÉRT NEM LÖVÜNK MINDIG, HA ILYEN SOK GOND VAN A DOBATÁSSAL ?

Mindig is lesznek olyan szituációk, amikor a játékos inkább dobásra, megadásra akarja bírni az ellenfelet, minthogy egy közeli lövést adjon le. Tisztán meglepted az ellenfeled, nem számít rád, nem lát, és úgy döntesz, hogy nem akarsz lőni, mert:

 • Észrevétlen szeretnél maradni, nem akarsz zajt csapni
 • Meglepted az ellenfeled, előtted van, háttal vagy oldallal feléd
 • Túl közel van az ellenfél, nem akarod meglőni
 • Késelni szeretnél, és csendben továbbmenni
 • Jól hallhatóan kifogyott a fegyvere, nem lő, vagy elakadt
 • Sportszerű akarsz lenni
 • Nem akarod megijeszteni a másikat
 • Nem akarsz lövedéket pazarolni rá

Természetesen ezeken kívül még jó pár eset előfordul, amikor az ember úgy dönt, hogy nem akar lőni, de ezek a legáltalánosabbak. Viszont tartsuk észben, a dobatás NEM KÖTELEZŐ – ezért a fent említett esetek mindegyikében nyugodtan le lehet lőni a dobatni kívánt embert, aki emiatt NEM panaszkodhat, sírhat.

A DOBATÁS KIVITELEZÉSE

Ez az a bizonyos nehéz falat. Ez az, amit egy kezdő még nem érez, nem tud jól megcsinálni, a tapasztalt játékos meg már lehet, hogy nem gyakran csinálja. Egy játékon ritkán fordul elő a dobatás, azonban mindig jó beszédtémát jelent. Nézzük, hogyan is kell dobatni, milyen feltételeknek kell teljesülni a sikeres dobatáshoz:

POZÍCIÓ:

Csak akkor gondolkozzunk dobatáson, ha TELJESEN urai vagyunk a helyzetnek. Ez a lényeg. Tudjad hol van az ellenfeled, legyél helyzeti előnyben, a fegyvereddel megfelelően célozz (legjobb ha törzsre vagy lábra) és a dobatásod érje meglepetésként az illetőt. Ha van rá esély, hogy az ellenfél úgy érezze, hogy jobb helyzetben van, mint te, akkor NE próbálkozz!

FELSZÓLÍTÁS:

Hogy is szólítjuk fel a másikat a feladásra? Ez közösségfüggő, külföldön általában csak azt mondják “BANG-BANG” , itthon azt hogy “MEGHALTÁL” de leginkább a “DOBD EL!” a megszokott. A lényeg hogy legyen egy határozott, hangos felszólítás, amire a dobatott ember felfigyel. Suttogva, barátságos hangnemben a másikhoz szólni nem célszerű. A hangos ordítás demoralizáló, és sokszor ez lehet a sikeres dobatás kulcsa.

1

Te eldobnád?

ÖSSZEGZÉS:

A dobatás egy 100%-osan egyoldalú lépés kell hogy legyen. A másikat érje teljesen felkészületlenül. Ha a másik tudja, hogy ott vagy és tudja, hogy jönni fogsz, akkor felesleges próbálkozni, nem fog menni.

HOGY MIÉRT?

KÉPZELJUK BELE MAGUNKAT A HELYZETBE: HA TE VALAKIT FELSZÓLÍTASZ ARRA, HOGY DOBJA EL A FEGYVERÉT, AZT MONDOD EGY AZ EGYBEN, HOGY LÉNYEGÉBEN MÁR LELŐHETTED VOLNA, ÉS CSAK EGY ESÉLYT ADSZ RÁ, HOGY ELKERÜLJE A LÖVÉST. EZ AZT JELENTI, HOGY HA VALAKIVEL ELDOBATOD A FEGYVERT, AZT MONDOD KI, HOGY MOST LŐNÉD MEG… VAGYIS TELJESEN BIZTOS, HOGY TE LŐNÉD MEG. HA BÁRMI ESÉLY VAN RÁ, HOGY Ő TUDNÁ ELŐBB ELSÜTNI A FEGYVERT, AKKOR NEM LEHET, NEM ÉRDEMES DOBATNI.

MIRE FIGYELJÜNK DOBATÁSNÁL ?

 • Ha dobatsz, készülj fel rá, hogy az illető megpróbál visszalőni, vagy megszökni, elugrani.
 • Mindenkinek más az ingerküszöbe, úgy vágj bele egy dobatásba, ha el tudod fogadni hogy visszalőnek.
 • Ha biztonságosan meg tudod lőni a másikat (akkor miért dobatnál amúgy?) és látod az ellenfeleden, hogy felszólítás után tétovázik, lődd meg nyugodtan!
 • Ha dobatsz, akkor közvetlen lőtávon belül legyél. Vagyis kevesebb, mint 5-10 méter, helyzetfüggő, ritkán vannak olyan ritka helyzetek, ahol ennél nagyobb távolságról is lehet dobatni.
 • Ha meglepetésszerűen támadsz akkor biztos az ügy kimenetele – nem kötelező dobatni, általában érdemesebb lőni.
 • Ha nem tudsz közel kerülni, de dobatnál, akkor gondold újra végig, hogy biztosan te irányítod-e a helyzetet és az adott szituáció megfelelő-e a dobatásra.
 • Ha annyira közel vagy, hogy félsz a lövésedből sérülés lehet, ne lőjj, hanem húzódj vissza a fedezékbe, kerüld el a konfliktust.
 • Ha csak úgy tudsz dobatni, hogy elrohansz a fedezék mellett, akkor nyilvánvalóan nem vagy jó pozícióban. Amíg nem látod az ellenfeledet, és tartod rá a fegyvert, addig nem is tudod dobatni.
 • Elég gyakori példa amikor két ember hirtelen egymással szemben találja magát. Senki sem irányítja a helyzetet. A legjobb megoldás, ha mindketten kiálltok.
 • Ha több embert dobatsz, szinte biztos, hogy nem adják meg, gondolkodnak és megugranak, visszalőnek – lőj inkább, mert valószínű, hogy a három emberből csak egy adja meg vagy egy sem.
 • Ha egy dobataskor meglőnek téged, akkor TE rontottad el, mert rosszul dobattál.
 • Mozgó, futó ember lehet, hogy fel sem fogja, nem veszi észre, hogy dobatni akarod. Lődd meg inkább.
 • Csata közben, zajban, illetve más dimenzióból dobatott ember lehet, hogy nem veszi észre, hallja meg a felszólítást. Lődd meg inkább.
 • A játék során a legfontosabb a biztonság. Hangsúlyozva a LEGFONTOSABB! Akár a valósághű szimulációnál is fontosabb, vagyis bármi is történik, próbáld elkerülni, hogy bárkit is közelről meglőjj, sérülést okozz.
 • Felelős vagy a cselekedeteidért. A játék hevében az ember megfeledkezhet önmagáról, de a felelőtlen játék nem megbocsátható, ha a biztonságról van szó.

VÉGKÖVETKEZTETÉS: SZINTE MINDIG JOBBAN MEGÉRI LŐNI, MINT DOBATNI. TÉNYLEG.

2

KÉSELÉS

Ez a “dobatási” módszer az, ami a MASZ-ban szabályzott, és sokkal kevesebb félreértésre ad lehetőséget, mint az általános dobatás, amivel a cikk foglalkozik. Azonban a teljesség kedvéért röviden ennek a szabályait is bemutatjuk.

Ennek a leírására a magyar név és a külföldi szakzsargon által használt SILENT KILL együttes használata felel meg legjobban. A késeleshez meg kell érinteni az ellenfelet, és meg kell mondani neki, hogy meghalt. “Silent kill”, azaz csendes – mert a megkéselt NEM üvölti el magát, hogy MEGVOLT és – remélhetőleg – nem káromkodik hangosan. Ilyenkor te észrevétlen maradhatsz, és tovább sunnyoghatsz a többiek fele, remélhetőleg még több trófeát begyűjtve.

Amire figyelni kell, hogy késeléskor annyira közel kerülsz a másikhoz, hogy súlyos sérülések keletkezhetnek ha véletlenül meglövöd, vagy ő téged. Ilyenkor nagyon figyelj a fegyveredre és a kezedre, nehogy a a megijesztett ember hirtelen mozdulata miatt probléma, baleset legyen a vége.  Ha félreérthető a helyzet, inkabb álljatok ki mindketten, de ilyen kis távolságon belül, testközelben véletlenül se lőjétek meg egymast. Ha félsz, hogy a másik meglőhet, akkor nem vagy megfelelő pozícióban a késeléshez – próbáld máshogy megoldani a helyzetet – lőj távolabbról, vagy maradj észrevétlen.

DOBATÁS SZABÁLYOZÁSA ITTHON

Itthon a dobatás nincs szabályozva, legfőképpen azért mert az esetek 99%-ban egyedi eseményekről van szó, amit nehéz gyorsan értelmezni, illetve bármilyen szabályrendszer keretei közé illeszteni. A késelés ugyan egyértelmű, de a pontosan betartható dobatási szabályzatot szinte lehetetlen készíteni, mert a hibás értelmezés rengeteg problémát, vitát szülhet.

A játékosok saját belátásukra vannak bízva és gyakran a hibás dobatási kísérletekből keletkeznek a legveszélyesebb helyzetek, ezért leírtuk, hogy milyen az itthoni szokásjog keretében a dobatási szabályzat jelen pillanatban: (ez nem hivatalos szabály, csak egy erős ajánlás)

 1. (A) feladásra szólíthatja (B)-t, ha:
  • (A) teljesen ura a helyzetnek
  • Nincs esély rá hogy (A)-t meglövik
  • (B) nem számít (A)-ra vagy nem tudja hogy (A) ott van
  • (A) tudja az 1.3. pontban lévőket
  • (A) és (B) 5-10 méternél közelebb vannak egymáshoz
 2. A dobatáshoz a támadónak célra tartott fegyverrel kell feladásra szólítani, úgy hogy az ellenfél hallja.
 3. Az ellenfélnek erre válaszolnia kell, elismerve a dobatás tényét.
 4. Bármikor előfordulhat, hogy (B) megtagadja a dobatást mert úgy érzi, az nem jogos.
  • A dobató felelőssége, hogy megfelelő körülmények között dobasson
  • Amennyiben nem megfelelő a dobatás, és a dobatott kilővi a támadóját, vitának nincs helye
 5. Ha 5 méteren belül történik egy találkozás, ahol a szembenálló felek nem tudják, mit kell tenni, mindkettőnek ki kell állni

Tekintsük meg a videót pár példáért:

A videón bemutatott bökdöséseket kerüljük, még alapfegyverrel is, fejet meg végképp ne !

NÉZZÜNK NÉHÁNY DOBATÁSI PÉLDÁT, HOGY MEGÉRTSÜK, MIRŐL IS VAN SZÓ!

ROSSZ, HIBÁS, VESZÉLYES KÍSÉRLETEK:

 • Épületharcnál gyakran előfordul, hogy van egy szoba, amelyben bent csücsülnek a védők. A túlbuzgó támadó játekos, aki azt hiszi, hogy csak egyvalaki van bent, benéz az ajtón, elüvölti magát, hogy meghaltál, és tovább rohan.
 • Valaki bent ül egy bunkerban, a másik azon kívül helyezkedik el. A kinti ember tudja, hogy a másik bent van, így bedugja az ablakon a fegyvert, és azt mondja: MEGHALTÁL. Ez sem érvényes. Látnod kell az ellent, és pontosan irányítsd rá a fegyveredet. Amúgy is szabálytalan mikor valaki úgy lő, hogy nem tartja vállhoz a fegyvert, és nem céloz rendesen, továbbá nagyon veszélyes.
 • Gyakori hiba, hogy miközben valaki lő kifelé az ablakon, a támadó úgy gondolja, ha hirtelen előtte felbukkan és elüvölti magát, hogy meghaltál, akkor a védő ezt nyugodtan fogja tudomásul venni. Jobb esetben a higgadt védő azt mondja, hogy most mindketten álljanak ki, de nem kevés esetről tudok, mikor a félrerántott AEG elég mély benyomást keltett a támadó arcában.
 • Erdei játék. Emberünk egy út melletti bokorból ellenőrzi a területet. Néhány ellenfél jön szemből, de nem veszik észre az illetőt. Mikor körülbelül 10 méterre megközelítik a bokorból kiugorva, felszólítja őket feladásra. Ez se jó dobatás, mivel az ellenfelek túl messze voltak még, valamint egy egész rajt nem könnyű dobatni.
 • CQB, ketten egy szobába érve összetalálkoznak és csak pár méter van köztük. Egyikük sem irányítja a helyzetet, mindketten tartanak a másiktól, nem szabad dobatni. Az esetek döntő többségében ez közös találat, esetleg lövés nélküli közös kiállás szokott lenni. Ne dobassunk, illetve megijedve a másiktól ne adjuk meg a kétértelmű dobatást.
 • Pörgös, mozgalmas CQB játék, folyamatos csata. A szobába lépve az ellenfeled oldalt van, nem rád figyel, néz és lehet hogy észre sem vesz. Rákiáltasz, erre ő rádrántja a fegyvert és lő. Mindketten kiestek, te rossz érzésekkel. Hibás, mert a kiáltást megspórolva le kellett volna lőni, a feszült ellenfél gyakran reflexből visszalő.

JÓ DOBATÁSOK

 • Egy védő bent van egy szobában, valaki a szobán kívülről próbálja lelőni, de esélytelen. Gondolja meglepi az illetőt és elindul a szoba egyik oldalsó ablaka felé. A védő hallva, hogy a másik elindult oldalra, gyorsan kinéz az ajtón, látja, hogy a támadó háttal van neki és dobatja. A tamadó tudta, hogy valaki bent van a szobában, de nem tudta, hogy miközben ő próbált kerülni a másik hátba kapta. Helyes dobatás.
 • Erdei jatékban ülsz a magas alnövényzetben és figyeled a völgyet. Ahogy te is tisztában vagy vele, az alnövényzetben senki sem fog észrevenni, egy támadónak is hasonló ötlete támadt és csöndben megközelít. Mikor a körülötted lévő alnövényzet megszólal hogy “meghaltál” nem kell gondolkoznod azon, hogy visszalőjj-e. (Hova is?)
 • Egy kis domb mögül hallod, hogy a domb túloldalán lövöldözik egy ellenfél. A domb oldalán halkan felkúszva meglátod a másikat, azonban csak a felsőtestét. Mivel nem akarod véletlenül fejbelőni inkább dobatod és ő megadja. Ha nem adja meg, akkor dönthetsz úgy hogy, nem lövöd meg, inkább visszahúzódsz, a domb jó fedezék a számodra.
 • Az épület ablakán kinézve látsz egy ellenséges játékost a fal tövében guggolni, háttal. Felszólítod – mivel a hang felülről jön, meg fogja adni – ha tekergeti a fejét, lődd le.

PROBLÉMÁK A DOBATÁSSAL

Gyakran előfordul, hogy a kezdő, rutintalan játékosok borzasztóa megijednek, majdhogynem összecsinálják magukat amikor meglepetésszerűen rájuk kiált valaki közelről. Előfordult már, hogy elsütötték ijedtükben a fegyvert, fejbelőve társukat illetve a dobatót – mindez reflexsszerűen, pillanatok alatt történt. Olyan is gyakran előfordul, hogy a dobatott ember megijed és elbotlik, elesik a kiáltás miatt vagy, hogy pánikszerűen futni kezd, vagy elkezd kitárazni közelről belénk.

Amíg az emberek nem tanulják meg, hogyan kell dobatni, illetve kultúráltan megadni a dobatást, előfordulhat, hogy röhelyes helyzetekben akarnak téged feladásra felszólítani. Ilyenkor lehetsz korrekt, és azt mondod neki, hogy haver, most mindketten kisétalunk, és elmondod neki mi volt a gond a dobatásával – de akár úgy is dönthetsz, hogy egyszerűen lelövöd. Hiába van igazad (hisz ha le tudtad lőni, akkor nem jól dobatott) sajnos ez utóbbi mégis sok vitára ad okot.

A dobatáskor a cél a sérülések elkerülése legyen. BB-limites játékon a dobatás nem a spórolás egyik formája. Fontos, hogy a játékosok helyesen mérjék fel a helyzeteket, és vígyázzanak egymás testi épségére. Felelősek vagyunk egymásért játék közben.

AKI NEM TUD HELYESEN DOBATNI, NE PRÓBÁLKOZZON MEG VELE, MERT ADDIG NEM FOG KIALAKULNI A MEGFELELŐ JÁTÉKSZELLEM, AMELYBEN MINDENKI KORREKTNEK TARTJA ÉS ELFOGADJA A LÖVÉS NÉLKÜLI KIÁLLÍTÁST.

ÉS NE FELEDD ATTÓL, HOGY VALAKINEK MEGSPÓROLNÁL EGY AKÁR SÚLYOS LÖVÉST, Ő MÉG KIESNE A JÁTÉKBÓL ÉS NEM BIZTOS, HOGY HÁLÁS LESZ NEKED – HA NEM JÓL DOBATSZ, AZ MEGBOSSZULJA MAGÁT.

RÖVID KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

 • Megtagadhatsz-e egy dobatást? – IGEN, bármikor. Csak éppen nagy valószínűséggel azonnal meg fognak lőni.
 • Megtagadhatsz-e egy késelést? – NEM. Túl közel vagytok egymáshoz, ráadásul meg tudott érinteni, min gondolkodsz?
 • Néhányan azt mondják, hogy csak hátulról lehet dobatni. NEM, nem kell ennyire leszűkíteni a kört, mivel nyugodtan lehet oldalról, felülről, vagy egyéb módon, a tereptől függően. Csak légy biztos benne, hogy elég közel vagy tudd, hogy abszolut te uralod a helyzetet és kizárt, hogy a másik le tudjon lőni.
 • Van-e “közös”, egyszerre történő késelés, illetve dobatás ? – Előfordulhat, hogy egy ajtón befordulva szembetalálkozol valakivel, szinte összeütköztök. Ilyenkor álljatok ki mindketten.
 • Lehet-e szemből dobatni? – A félreértések elkerülése végett SZEMBŐL is lehet dobatni – ha például egy bokor alatt hasalsz és nem vesznek észre. A legtöbb játékos rutintalan ehhez, kerülendő, inkább lődd meg.
 • Lovagias dolog-e a dobatás vagy sem? – IGEN, éppen ezért gyakran felesleges hősködés is a dobató részéről. Ha túl akarunk élni, ne menjünk bele kétértelmű helyzetekbe.
 • Kell e mindig dobatni ha közel vagyok? – NEM, nyugodtan lődd meg a másikat közelről is, csak lehetőleg ne fejre.
 • Állandóan elrontom a dobatást, túl messziről szólok. – Türelem és tanulás, menni fog. Jobb dolog lenne ha kevesebben dobatnának, de azok jobban, profibban, korrektebben tudják, hogy mikor kell.
 • Mennyit kell várnom amíg megadják a dobatásom? – A legjobb dolog a pillanatnyi tétovázás jelére azonnal lőni. Ha megadják, azonnal megadják, ha gondolkodnak, lőjünk.
 • Dobattam, de nem adták meg a dobatásom, visszalőtt és egyszerre estünk ki, szerintem ez nem fair! – Azért mert rendesnek érzed magad és úgy érzed, jó fej vagy, hogy nem lőtted le a másikat, ne számíts rá hogy megköszönik vagy megadják. Nem volt jó a dobatás, ha rád tudtak lőni. Ha dobattál és lelőnek, b@lfasz és béna voltál, megérdemelted.
 • Dobattak 20-30 méterről, messziről. Megijedtem, megadtam, kellett volna ? – Ha megadtad és megijedtél, akkor jó volt a dobatás. Nem tudtál reagálni szinte biztos, hogy lelőttek volna.
 • Hátulról dobatott egy srác, amikor megadtam és megfordultam láttam, hogy sniper volt, nem lőhetett volna le, de szerintem én őt igen. Mi a teendő ? – A szabályokat szigorúan véve nem lőhet rád a mesterlövészfegyverrel, de másodfegyverrel igen. Illik megadni a sniperek dobatásait és NE OKOSKODJUNK – nem látszik a fegyver teljesítménye lehet, hogy simán lőhetne ránk – valamint ők nem szoktak hibázni és valljuk be, ha valaki hátulról rádszól nem illik kötözködni, hogy “de nem volt a kezedben a pisztoly…”
 • Mit tegyek, ha közel vagyok és nem tudok dobatni? – LŐJJ!

VÉGKÖVETKEZTETÉS II.: SZINTE MINDIG JOBBAN MEGÉRI LŐNI, MINT DOBATNI. TÉNYLEG.

Rephyx & Tranten 2010

A cikket a 6mm.hu szerzőinek hozzájárulásával jelentetjük meg.