6mm – GHILLIE KÉSZíTÉS

Az alábbi linkeken levő cikkeket olvastam el. A ruhakészítés lépései jól kivesézve le vannak írva mindenhol, ezekre annyira nem térnék ki inkább az apróságokat említeném.

http://5mp.eu/fajlok/softair/alcaruha_www.5mp.eu_.pdf
http://www.janosekweb.com/johhnymoto/ghillie_ruha_keszitese
http://nkturul.hu/turulnagykanizsa/web/index.php?rubrik=equipment&id=20080812102500
http://www.wbat.extra.hu/cikk_ghillie.php
http://www.wbat.extra.hu/download/ghillie2.pdf
http://www.blackwaterse.hu/phpBB3/viewtopic.php?f=18&t=449
http://www.sniper-ghillie.com/forum/index.php – ezzel a témával foglalkozó fórum

Háló

Ugyebár az öltözék alapkoncepciója hogy egy ruhára hálót varrunk, és arra színezett ruhacsíkokat aggatunk. Hálónál a 2,5×2,5 cm-es háló rácsköz az ideális. Saját tapasztalat alapján a nagyobb szemű (pl. röplabda 8×8 cm) hálót is könnyen le lehet csökkenteni. Ajánlott hozzá spárga vagy reluxazsinór. A miként egyszerű, viszont nagyon időigényes. Egy teljes alakos ghillie-re való háló átkötése kb. 8-10 munkaóra. Miután egy öltözéknyi hálót átkötöztem, javaslom inkább hogy, egyszerűbb ha kisebb szeműt szerez be valaki.

Javasolt a hálót mindkét irányban átkötni. A függőleges (törzs vonalához képest) szálakra ugyan nincs szükség, de ezek segítenek stabilizálni a vízszintes szálakat így azok nem mozdulnak el. Először érdemes kivágni a hálókat a testrészek számára, vízszintesen majd függőlegesen átkötni őket. A kivágásnál vegyük figyelembe hogy levágni mindig lehet, de hozzátoldani jóval nehezebb, inkább többet szánjunk rá mint kevesebbet. A széleken jól kössük oda, akár ragasztóval is fixálhatjuk, mivel ha ezekre a szálakra rögzítjük az anyagot, az egy erősebb igénybevételnél könnyel lejöhet.

Ha a háló világos színű, érdemes még a felkötés előtt átfesteni valami sötét színre, pl.: fekete, sötétzöld. Itt az árnyalat nem számít annyira, lehet spray-vel lefújni nyugodtan. Utólag is le lehet fújni, de egyszerűbb, ha nincs felkötve.

Itt említem meg habár az összes folyamatra igaz. Érdemes először kicsiben kezdeni például a sapkán, itt kipróbálni hogy nagyban hogy megy. Igaz ez a hálóátkötésre, felvarrására, anyagrögzítésre.

Háló a sapkán

Háló rögzítése a ruhára

Kellékek: nagyobb kaliberű – zsákvarró tű, műanyag cérna (sötét javasolt) duplán befűzve és türelem.

Ha olyan hálót használsz mint én a képen, akkor elég ha az eredeti háló csomóit varrod csak oda, kisebbnél pedig minden másodikat. Talán az összes közül a legidőigényesebb munkafolyamat, sok türelem kell hozzá. Nekem a két kéz beburkolás kb. 8 munkaóra volt, utána már kezdtem belejönni. Javaslom először a széleken rögzítsük a hálót, úgy már, a belső területeken könnyebben megy, szinte adja magát. Napi 1-2 óra munkával egy-másfél hét alatt befejezhető. Ha végeztünk érdemes átnézni a varrásokat, mert biztos lesz egy-két laza, lesz amit újra kell varrni. Én még a varrások csomóit egy csepp ragasztóval fixáltam.

Háló rögzítve a kalapon, az eredeti háló csomóinál. A kalap karimájánál hagyhatjuk lógni, de igazából felesleges, ha elég hosszú anyagcsíkokat használunk, akkor nem is lesz szükség a karimán túlnyúló részekre, az arc elött pedig zavarni fog.

4

5

Háló a ruhán rögzítve. A zubbony aljánál nyúljon túl kb. 10 cm-el. Utólagos tapasztalat alapján jobb, ha nem gombolósra hagyjuk a zubbonyt, hanem belebújósra, mivel a gombsor lefedése elég problémás. Zubbony esetén érdemes egy-két számmal nagyobbat venni, hisz a felszerelésünket is ez alá kell majd felrakni.

Anyag, festés

Célszerű jutát használni, jól festhető és szálaira bontható, Lehet kísérletezni persze más anyagokkal is, de én ennél maradtam. Beszerzése: internet, sőt a Tesó üzletlánc most kibocsátott szatyra is ebből van ránézés, tapintás alapján, persze kicsit drága ehhez. Más anyagoknál amit érdemes figyelembe venni; hogy mennyire festhető, szálaira bontható, illetve hogy kb. 30-50 cm-es csíkok fognak kelleni belőle.

A teljes burkoláshoz nekem kb. 10 négyzetméter anyag kellett. Hozzátenném, hogy nem vagyok kis ember.

Hobbi-, kézimunka-, esetleg textilboltokban lehet kapni ruhafestéket. Sok színnel érdemes dolgozni; olajzöld, fűzöld, sötétzöld, borsózöld, mogyoróbarna, csau-csau (igen ez is egy szín és világosbarnás). Van általában egy színpaletta, hogy melyik szín milyen árnyalatot takar, így mi is kiválaszthatjuk. Én Columbus fantázianevű ruhafestéket használtam. 60 Ft egy zacskó ez elég 10-15 dkg ruha festéséhez. A jutaszövet elég nehéz ezért mérjük le a festendő anyag súlyát, és ahhoz számoljunk. Kétfajta jutát (sűrű/laza szövésűt) festettem így elfogyott; az olajzöldből 5 tasak, fűzöldből 5 tasak, borsózöldből 4 tasak, mogyoróbarnából, csau-csauból 3-3 tasak.

Ennél a festéknél a leírás szerint a festés mosógépben is végezhető de ezt nem teszteltem.

Ettől a résztől tartottam legjobban de nem volt olyan vészes, mint vártam. Az itt leírtak a Columbus festékre vonatkoznak, más festéknél mindenki tapasztalja ki maga. A festéshez kell egy kb. 10-15 literes fazék, lehetőleg olyan, amibe nem akarunk ételt rakni a továbbiakban, mivel megfogja a festék. A használati utasítás 1,5-2 litervizet írt csomagonként, én inkább 2,5 litert raktam bele. Egy csomag mellé kell egy marék só is, főleg sötétebb színeknél. A festéket, sót, vizet öntsük össze, és várjuk meg míg felforr, majd nyomjuk bele a jutát. Szerintem érdemes egy darabban festeni, és száradás után szétvágni. A használati utasítás 1 óra forralást és kevergetést javasol, de 10 perc is elég hogy a ritkás juta megszívja magát. A sűrű szövésűnél 10 perc csak a felszínét festi meg, azt tovább kell főzni, vagy a szálaira bontásnál a szálak egyik oldala zöld, a másik juta-alapszínű lesz.

Csavarjuk ki, rakjuk ecetes vízbe kicsit ázni, majd mehet száradni. Minden esetben végezzünk próbafestést egy kisebb darab szöveten. Érdemes az elején beletenni, a forrásig megszívja magát, és láthatjuk a végeredményt. Ne lepődjünk meg, ha a festékpor nem olyan mint várjuk, vagy az első keverésnél az olajzöld inkább okkersárga. Majd kialakul, amint a por eléggé eloldódott. A különböző gyártású, szövésű juta árnyalataiban eltérő színt ad, érdemes keverni őket.

Hacsak nem vadonatúj a juta érdemes festés előtt kimosni, mert a festék úgy jobban megfogja. Nálam a sűrű szövés juta valamiféle ponyva volt, amin terjedelmes olajfoltok voltak itt-ott. Festés után is láthatóak maradtak de ez is javította a színösszetételt.

Fűzöld, borsózöld, olajzöld, csau-csau, mogyoróbarna. A fűzöld sötétebbre sikerült, mint vártam ezért sötétzöldet nem is festettem. A ritkásabb anyaghoz nem feltétlenül kell annyi festék mint amit a csomag ír, kevesebb is elég lehet. (Ez a ritkásabb juta)

Festés „B” verzió. Terítsük ki a juta anyagot, majd matt akril spray-vel fújjuk le. Gyorsabb viszont drágább (1300 körül mozog egy flakon, ami 2,5 négyzetméterre elég) és a színválaszték se olyan bő (ezt öt bolt festékválasztéka után mondom).

Festés előtt érdemes megbizonyosodni róla hogy a hölgyismerősök/rokonok nincsenek a közelben, mivel hajlamosak hisztériás rohamot kapni, amikor meglátják mi történt a konyhájukkal. 😉

Egy-két délutánunkat elviszi a festés, de ha van több felesleges fazék, akkor lehet gyorsítani.

Rögzítés

A megszáradt festett jutát 30-50 centi hosszú csíkokra vágjuk szét, 4-8 cm szélesen, a háló lyukméretének megfelelően. Próbáljuk egyenesen vágni, lebontásnál úgy lesz használhatóbb. Alulról felfelé haladva rögzítsük az anyagot. Érdemes felváltva rakni a színeket, nyári ruha esetén a domináns zöld szín különböző árnyalatai kerüljenek egymás mellé, néha barnás foltokkal. A ruhákat a háló ne egyetlen szintjéhez rögzítsük, hanem alá-fölé hogy a csíkok máshol végződjenek. A végüket hajtsuk be, és spárgával két csomóval rögzítsük, a spárga túlnyúló részeit vágjuk le. Szintről szintre haladjunk, a felső sor legyen átfedésben az alsó szint csomóival.

A nagyobb barnás foltokat kis zöld spray-vel befújtam enyhén. Az lényeg hogy távolról nézve jól egybemosódjon az egész. Érdemes tükör előtt kicsit mozogni benne, hogy merre mozdulnak el az anyagok hova kell még stb. A hátnál érdemes valakit megkérni, hogy ruhacsipeszeket rakjon a foltokra, hogy levétel után lássuk hova kell még anyag

A sapkára hosszabb anyagot hagyjuk oldalra és hátra érjenek le a vállunkra és hátunkra kényelmesen, a fő célja hogy eltakarja a fejek és a váll jellegzetes vonalait.

Zubbony elöl és hátul beburkolva

Ez a munka, egy teljes alakos ruhánál kb. két teljes délutánunkat viszi el. Ha van rá lehetőség érdemes szabad térben készíteni, mert rengeteg szösszel jár.

Szálasítás

Ez a rész még hátravan. De nélküle is használható már a ruha, habár úgy jobban fed, és jobban álcáz. Ez is az időigényes, de egyszerű részek közé tartozik; a keresztszálakat kihúzzuk minden csíkból. Szálasítás főleg a sűrű szövésű anyagnál kell, a ritkás önmagában elég laza.

Összegzés

Mennyi az annyi? Kell alapnak egy ruha vagy overall, nálam volt egy felesleges. Használtat lehet military boltokban kapni kb. 5000 Ft-tól. Boonie nem volt használt, az 2000 Ft körül mozog. Hálót kaptam, átkötéshez spárga 1200 Ft volt (3 gombolyag elfogyott), ruhafestékek kb. 2000 Ft, juta volt otthon illetve vettem másfajtát 2000 Ft-ért, zöld festékspray 1300 Ft volt. Cérna, ragasztó egyéb apróságok otthon voltak. A ráfordított munkaidő pénzben nem kifejezhető, de sok lenne. Mindenki ezek alapján döntse el, hogy megéri-e a ráfordított energia.

A ghillie nem tesz minket láthatatlanná vagy profi katonává. Ez egy hasznos segédeszköz, amit más eszközökhöz hasonlóan meg kell tanulni használni. Tökéletes ruhát nem lehet alkotni, a dolog lényege épp az, hogy minél jobban tökéletlen legyen, hogy a színek összemosódjanak a megfigyelő számára.

Kész ghillie előröl, a zubbony gombolása és a karok nem lettek jól lefedve, ezen még próbálok javítani a későbbiekben. A nyakam köré egy álcasálat tekertem hogy az ott levő üres foltot eltüntesse. Terepen elengedetlen a jó arcfestés, illetve a megfelelő kesztyű.

Kész ghillie hátulról

Ruha játékon, alatta a szükséges málhák, az arcfestésen van még mit tanulnom.

Tapasztalat

A ruha átesett az első tűzkeresztségen. Árnyékban bokrok aljában 4-5 méterre tőlem sétáltak el, nem tűntem fel. Mozgásnál többször is észrevettek. Ez a ruha megadja a szükséges pluszt ami kell a rejtőzködéshez, és ha ügyesen használjuk sikeresek lehetünk.

A jutacsíkok közül több is leesett nem volt megfelelően rögzítve. Kis mocsár és patakjárás utána a láb alsó csíkjai kellemesen átszíneződtek. Kúszásnál, négykézláb közlekedésnél elég esélyes hogy az ember maga tépi le a csíkokat, ha az egyik lába rajta van, a másikat meg emeli például. Sűrű, főleg tüskés bozótba ne menjünk, mivel a tüskék nagyon bele tudnak akadni a ruhába.

A ruhában meleg van mint vártam. Külső zsebben csoki megolvadt, a ruha alatt viselt camelbackban langyos lett a víz (melegebb mintha csak simán a mellény hátulján lenne, ahogy amúgy szokott)

Alatta egy pólót, egy camelback-et és egy hevederövet viseltem, ebben elfért a játékra szánt felszerelés.

Ja és szokjatok hozzá a csubakkás, yetis viccekhez. 😉

auer

Átnézte: Ghillieman

A cikket a 6mm.hu szerzőinek hozzájárulásával jelentetjük meg.