6mm – I. USMC SCOUT SNIPER TRAINING CAMP – 3/1.RÉSZ

I. USMC SCOUT SNIPER TRAINING CAMP – BESZÁMOLÓ by Tengerészgyalogos Baráti Kör (USMCHUN) 2010 őszén felvetődött az ötlet, hogy mi lenne, ha szerveznénk az airsoft sniper-eknek egy olyan katonai alapokon nyugvó képzést, ahol elsajátíthatják, hogyan tevékenykedhetnek önállóan, akár hosszú órákon át egy komolyabb mil-sim játékon és miként lehetnek valóban hasznára a csapatuknak olyan felderítési információk megszerzésével, amire a csapatnak csak egy nagyobb összecsapás során nyílna lehetősége.

MI IS LETT AZ EREDMÉNY?

Egy olyan programsorozat, amit évente csak egyszer rendezünk meg, és három egymást követő, moduláris jellegű, többnapos képzésből épül fel.

Figyelem!

A táborok során rengeteget gyakorolnak a jelöltek üres fegyverrel, illetve lőnek lőlapokra. Ilyenkor az airsoftban használt kötelező védőszemüveget nem használtuk. Amikor a feladat megkívánta, természetesen mindenki használta a védőszemüveget! 

SSTC 1.1: AZ ELSŐ TÁBOR:

Az első tábor amolyan kóstoló, ahol a jelöltek ízelítőt kapnak abból, hogy mire is számíthatnak. Ennek során felmérjük a készségeket, a motivációt, a fegyelmet, a csapatszellemet, és a sniperek jelenlegi tudását. Mindezek mellett a résztvevők kiegészítő elméleti tudást, és gyakorlati módszereket tanulhatnak, amit a tábor után otthon kell gyakorolniuk. A jelentkezők az itt támasztott – barátinak mondható – 60%-os teljesítmény-szintet általában probléma nélkül teljesítik. A viszonylag alacsony limit azonban egyben vízválasztó is, hiszen a jelöltek hajlamosak lehetnek az első tábor után túlértékelni magukat.

SSTC 1.2: A MÁSODIK TÁBOR:

A második tábor már a pokol az elsőhöz képest. Itt igyekszünk a jelölteket folyamatos fizikai és pszichikai terhelésnek kitenni, hogy eljussanak a terhelhetőségük határára, és lehetőségük legyen fejben eldönteni, hogy mennyit bírnak. Ebben a táborban a jelöltek a folyamatos terhelés következtében átalakulnak. Megtanulnak csapatban gondolkozni, és megszűnik a fejükben az önös érdek. Képessé válnak az egyéni célokat háttérbe szorítani, és közösen dolgozni a feladat sikerért. Ilyenkor sokszor megdöbbenve tapasztalják azt, hogy a helyes taktikát választva könnyedén hajtanak végre feladatokat, és csapatban dolgozva sokkal több érdemi információt szereznek meg, mint egyénileg. Szerencsés esetben megtörténik az is, hogy a jelölt az addig megtanult, de nem nagyon használt módszereket gondolkodás nélkül alkalmazza, így a passzív tudás hirtelen aktív, használható tudássá alakul.
A második tábor követelményrendszere már az eredeti USMC képzést követi, így a sikeres kvalifikációhoz minimum 80%-os limit elérése szükséges. A sok feladat, és a magas pontszámok miatt könnyen előfordulhat, hogy a jelölt megpróbál „csak” megfelelni, és a feladatok végrehajtása során nem küzd teljes erőbedobással. A gond ezzel az, hogy az itt-ott összeszedett kis pontveszteség összeadódik, így a végelszámolásnál már tetemes veszteség jöhet össze, ami veszélyeztetheti a sikeres kvalifikációt.

SSTC 1.3: A HARMADIK TÁBOR:

A harmadik tábor már egy olyan komplex szimuláció, ahol a kvalifikált jelölteknek egy éles bevetés feltételeit igyekszünk megteremteni. Itt a teameknek párban, egységenként egymástól távol kell dolgozniuk. A sikeres küldetéshez először meg kell találniuk egymást, majd ki kell dolgozniuk a megfelelő stratégiát, végül el kell érniük a számukra kitűzött célokat úgy, hogy közben minimalizálják az esetleges veszteségegeket. Ennek során a célterülettől kb. 5-10 km-re kitesszük a jelölteket, akiknek meg kell határozniuk a helyzetüket, majd gyalogosan el kell jutniuk a műveleti terület közelébe. Itt felveszik a kapcsolatot egymással és megbeszélnek egy találkozási pontot. Ha sikeresen egymásra találnak, akkor az eligazítás során kapott borítékokban lévő feladatokat összesítik, és remélhetőleg sikeresen végrehajtják.

Nézzük mi is történt az egyes táborokban…

2011.04. 29-05.01. I. USMC SSTC. 1.1

Mielőtt elkezdenénk a tábor ismertetését, nézzük kiknek is köszönhető ez a programsorozat, és kik vettek részt rajta:

Program és képzésvezető: Hawk (USMC)
Kiképzésvezető-helyettes: 
Vick (IAS/USMC)
Bázisvezető-oktató:
 Interpol (USMC)

Segítők:
– Pingvin (SWARM/USMC),
– Cross (USMC),
– Ghost (USMC)

Jelöltek:
– Cerberus (SATU/USMC),
– Trinity (USMC),
– SantaCruz (Molon Labe),
– Zao (SWARM/USMC),
– Titko (SWARM/USMC),
– Athor (Hunters),
– Ktomy (Hunters),
– Kferike (Hunters),
– Artúr (Hunters)

1

Az első sniper tábor jelöltjei


2011. ÁPRILIS 29. – PÉNTEK:

A tábort 12.00.-tól lehetett elfoglalni, a képzést pedig 14.00.-kor terveztük megnyitni. Az odajutást szándékosan nem tábláztuk ki (mint ahogy játékokon is, elvétve szokott kitáblázva lenni merre is van a pálya), helyette „csak” pontos GPS koordinátákat és google maps útvonalat adtunk meg. Ezzel már látni lehetett, hogy ki, mennyire boldogul idegen terepen. Érdekes, hogy valahogy senkinek sem sikerült elsőre odatalálni, de kis segítséggel megoldottuk, hogy mindenki megérkezzen. Megkezdődött a kipakolás, az ismerkedés. A tábor felállítása után sorakozót tartottunk, majd következett a megnyitó. Hawk – mint a képzés gazdája – megtartotta a köszöntőt, majd ismertettük a tábor rendjét, és a várható feladatokat. Miután az első tábor egyben kísérleti is volt, számoltunk azzal, hogy lesznek olyan programok, amik remekül működnek, és lesznek olyanok is, amik az airsoft sajátosságai miatt nem.

2

A ghillie ruhák

A megnyitó után mindenki felkészülhetett a másnapi programra, javíthatott a ruháján, belőhette a fegyverét, vagy csak szimplán nézelődhetett. A pénteki napot direkt lazára hagytuk, hogy a jelöltek belerázódjanak a dolgokba. Ez persze nem vonatkozott az éjszakai őrségre, ahol a segítők és a jelöltek egyaránt őrszolgálatot adtak.


2011. ÁPRILIS 30. – SZOMBAT:

Április 30.-án a vezetők és a segítők bő egy órával hamarabb keltek, hogy mire a jelöltek ébresztője következik, addigra már közel 100%-on pörögjünk. Az ébresztő és reggeli torna után a sniperek mehettek tisztálkodni, majd reggelizni. Szemmel látható volt, hogy a jelöltek nem voltak tisztában azzal, mit jelent a napirend, mert volt, aki a tisztálkodás helyett reggelizett, és olyan is volt, aki lényegében nem csinált semmit.
– „Hmm…majd belejönnek”- gondoltuk, de ez nem valósult meg. „Sebaj, majd a második táborban jobb lesz!” Következett az oktatási idő. A pihent agyaknak ilyenkor jót tesz egy kis gondolkodás, így napirend szerint jött a térképezési gyakorlat.

1. TÉRKÉPEZÉSI GYAKORLAT:

A jelöltek először kaptak egy sematikus nyomtatott térképet, amin különböző feladatokat kellett végrehajtaniuk. A gyakorlatok megkezdése előtt bemutattunk három tájoló-típust és azok használatát. Úgy tűnt nem lesz gond, és mindenki sikeresen tudja majd alkalmazni ezeket az eszközöket a kidolgozás során. Az alapok ismertetése után megmutattuk, hogyan kell a célpontok irányszögét bemérni, és a lépték alapján a közel pontos távolságát megállapítani.

3

Térképezési gyakorlat

Úgy tűnt ez sem okozott problémát, így jöhetett a gyakorlati vizsga. Az előzőleg kiosztott térképeken, egy tüzérségi megfigyelő, három tüzérüteg, illetve három célpont helyzete volt feltűntetve. A feladatuk igen egyszerű volt: a megfigyelő pozíciójából úgy kellett megadniuk a célpontok adatait (irányszög fokban és vonásban, valamint a távolság), hogy azt az ütegek közvetlenül használhassák. A stressz növelése céljából a feladat végrehajtására időkorlátot is bevezettünk. Meg is lett az eredmény, ugyanis a rutinos tájoló-használók könnyedén elvégezték a feladatot, ugyanakkor a többiek hibáztak. Volt, aki kicsúszott az időből, volt, aki túl pontatlanul mért, és volt, aki helytelenül használta a tájolót, mert ugyan pontosan mért, de az ellenkező irányba. Mivel az idő lejárt, beszedtük a papírokat, és a jelöltek mehettek a következő foglalkozásra.

2. MOZGÁSOK GHILLIE-BEN:

Ehhez a feladathoz a jelöltek felvették a ghillie ruhájukat, majd Hawk megkezdte a foglalkozást. Egy rövid bemelegítés után jött a mozgások gyakorlása. Ennek során Hawk bemutatta a mozgásokat, elmagyarázta, hogyan kell azokat végrehajtani, majd a jelöltekre került a sor.

4

Sniper mozgások álcaruhában

 

Gyakorolták az álló-és térdelő helyzetű mozgásokat, a legfontosabb kúszásokat és fegyverfogásokat, stb. Körülbelül egy óra gyakorlás után úgy gondoltuk, hogy ideje egy kicsit lazítani, és gyorsan készítettünk pár promó képet és videót. A hangulatnak jót tett a poénos videózás, majd egy gyors rendezkedés után ebédeltünk egyet. Az ebéd után felkészültünk a KIMS Game-re, majd elsétáltunk a foglalkozás helyszínére.

3. A KIMS GAME:

A KIMS game a USMC mesterlövész-képzésében is szereplő feladat, amit megpróbáltunk kisebb módosításokkal átültetni az airsoft világába. Ezen a gyakorlaton a jelentkezőknek egy kb. 300 méter széles, és kb. 400 méter hosszú területen kellett tevékenykedniük. A terület közepén alakítottuk ki a megfigyelőpontot, ahonnan megpróbáltuk kiszúrni a sniperek hibáit. A cél viszonylag egyszerű volt: a jelölteknek a terület végéről észrevétlenül kellett eljutniuk abba a kijelölt zónába, melynek a határait úgy alakítottuk ki, hogy a célponttól a belső határvonal 30 méterre, a külső határ 40 méterre legyen. Így a küldetésüket egy kb. 10 méteres sávból kellett kivitelezniük. Amikor a jelölt a célzónába ért, akkor rádión kérnie kellett egy célpontot. A segítők ekkor felmutattak egy A4-es lapra nyomtatott dupla betű-kombinációt, amit a snipereknek helyesen kellett leolvasniuk és bemondaniuk.

5

KIMS Game – A megfigyelők helye

A megfigyelők a feladat teljes ideje alatt távcsövekkel folyamatosan pásztázták a terepet, és a gyanús helyekre keresőket irányítottak, így próbálták a mesterlövészeket lebuktatni. Aki fennakadt a hálón, az sem veszített, mert eldönthette, hogy feladja, vagy újra kezdi.

6

KIMS Game – Egy lebukott mesterlövész

Páran éltek is a lehetőséggel. A KIMS Game után visszatértünk a Bázisra, és a szünetet arra használtuk fel, hogy a navigációs kvalifikáción elbukott embereknek pótvizsgát, a javítani szándékozóknak javítási lehetőséget biztosítsunk.

7

Térképezés pótvizsga

Szerencsére itt már mindenki sikeresen vette az akadályokat, és az eddigi hibák olyan kiváló pontossággá változtak, ami néhol a jelölteket is meglepte. A pótvizsga után a jelöltek felkészültek a vacsorára, a vezetők pedig szemlét tartottak.

4. A SZEMLE:

A szemle során minden jelentkezőnek ellenőriztük a körletrendjét, és azt, hogy ki, mennyire tart tisztaságot maga körül. Szerencsére ezzel nem volt gond, ugyanis mindenkinél az elvárt szint felett volt mind a tisztaság, mind a rend.

5. AZ ÉJSZAKA, ÉS AZ ŐRSZOLGÁLATOK:

A kényelmes vacsora után jött a takarodó, illetve a jelölteknek a fejenkénti két órás őrszolgálat. Minden jelentkező adott szolgálatot, és aludhatott is, így az éjszaka viszonylag gyorsan eltelt.


2011. MÁJUS 1. – VASÁRNAP:

Vasárnap reggel olyan időjárásra ébredtünk, aminek senki sem örült. Hideg volt, és folyamatosan esett az eső, ami sikeresen felborította az elképzeléseinket. A reggeli után a mesterlövészek ismét kaptak egy kis időt, hogy elpakoljanak maguk után, és felkészüljenek az utolsó napi feladatokra. Ez idő alatt páran a pisztolyfogásokat gyakorolták, de olyan rosszul, hogy úgy döntöttünk, új programot rögtönöztünk: pisztolyos gyakorlás lesz! A tető alatt elpakoltunk, és a jelölteket két sorba állítva Vick vezetésével megkezdődött a pisztolyos foglalkozás. A várttal ellentétben sok idő ment el a gyakorlásra, mert kiderült, hogy minden jelöltnek van mit pótolnia.

8

Pisztolygyakorlatok

Ez a program szerencsére kitöltötte a délelőttöt, és a rossz időre való tekintettel azt is eldöntöttük, hogy a tervezetthez képest hamarabb lesz értékelés, illetve eredményhirdetés. A pisztolyos gyakorlás után mindenki elmehetett csomagolni, és felkészülni az eredményhirdetésre. A vezetőség is visszavonult, és elkezdtük a pontozólapok kiértékelését. A kilenc ember értékelése majdnem egy órát vett igénybe, de sikerült mindent megnyugtatóan lezárni. Lementünk, és megkezdtük az eredmények ismertetését, pár jelöltről elmondtuk a személyes véleményünket, valamint azt, hogy kinek, min kellene változtatnia, majd a résztvevőkkel kezet rázva gratuláltunk az eddigi teljesítményükért, és elköszöntünk.

Az eredmények:
– Cerberus: 80%,
– Trinity: 82%,
– SantaCruz: 75%,
– Zao: 85%,
– Titko: 91%,
– Athor: 90%,
– Ktomy: 90%,
– Kferike: 89%,
– Artúr: 100%,

A leírás folytatása hamarosan következik…

A programmal kapcsolatos linkek:

– Tengerészgyalogos Baráti Kör Honlap

– I. USMC Scout Sniper Training Camp fóruma

A cikket a 6mm.hu szerzőinek hozzájárulásával jelentetjük meg.