A KJ Works Kp-08 még mindig dögös!

 

 

Két évvel ezelőtt volt lehetőségem közelebbről is barátságba kerülni egy akkor még újdonságnak számító KJ Works KP-08-cal.

Már akkor is tetszett a fegyver és ez a mai napig nem változott, nézzük, hogy mit is gondoltam róla, amikor megjelent.

AD KP-08 Teszt - 1

A fegyver elég impozánsra sikerült, köszönhetően a remek megjelenésű külső elemek kialakításának.

Először is nézzük az első fődarabot, a tokozást.
A tok a Kimber Pro BP Ten II másolata, de a KJ Works hozzányúlt a dizájnhoz és egy integrált picatinny sínnel is ellátták a tokot, ami kifejezetten jó húzás volt. Ezáltal nem jelent gondot például egy fegyverlámpa felszerelése.  A tok teljes egészében polimerből készült, végig kellemes falvastagsággal, ami rendkívül masszív, már-már az elpusztíthatatlanság érzetét kelti az emberben.

AD KP-08 Teszt - 4

A Kimber markolat eredetileg 1911 típusú fegyverekhez készült, de itt egy STI / Infinity 2011 stílusú szánnal házasították össze, amilyennel a Tokyo Marui Hi-Capa széria, illetve a KJ Works KP-05 széria is rendelkezik. A markolaton található tárkioldó megnövelt méretű, könnyen elérhető, megkönnyítve ezzel a gyors tárcserét.

A fegyver két különböző biztosítással is rendelkezik. A fegyvert csak a beépített markolatbiztosító benyomott állapotában lehet elsütni. A csőre töltést követően pedig egy szánbiztosító is rendelkezésünkre áll.

AD KP-08 Teszt - 2

A következő fődarabra, a szánra is érdemes pár szót vesztegetni.
A szán természetesen fém öntvényből készült, masszív jószág, ráadásul a megjelnése elég egyedire sikerült. A külső oldalán látható bemarások miatt még csúszós kézzel is nagyon jó fogása van, ezért a csőre töltés szinte semmilyen körülmények között nem jelenthet problémát.
A szánon található első irányzékon egy, a hátsó irányzékon pedig két festett fehér pötty segíti a célzást.

A külső után ejtsünk pár szót a fegyver belsejéről is, itt is érhet minket pár meglepetés.

AD KP-08 Teszt - 5

A szánakasztó eltávolítása után sok helyen a megszokottól eltérő anyagválasztást fedezhetünk fel.
Már maga a szánakasztó stiftje is acélból készült, ami jó hír, nem hiszem, hogy még a fegyver életében tönkremenne.
A szán levétele után mágnessel átvizsgálva a fegyvert, meglepően tapasztaltam, hogy szinte az összes mozgó alkatrészt a fegyver elsütő szerkezetében acélra cserélte a gyártó. A kakas, a megszakító, az ütőszeg, az ütőszeg retesz mind acélból készült, így az élettartamuk az eddigi spiáter alkatrészekhez képest sokkal hosszabb lesz.

Az acélból készült alkatrészek listáját még a helyretoló rugóvezető bővíti, a többi alkatrész a szokásos spiáter, illetve alumínium öntvényből lett kialakítva.

AD KP-08 Teszt - 6

A fegyverben lévő Hop Up rendszer az etalonnak számító Tokio Marui Hi-Capa szériáját másolja, amiért egy nagy piros pont jár. Nem igazán létezik jobb a gázos pisztolyok között.
A belső, illetve külső anyaghasználat miatt a CO2 tárral való használat nem jelent gondot a pisztolynak. Már Green gázzal használva is kellemes hátrarúgása és hangja van, valamint a kezdeti torkolati sebességére sem lehet panasz, 310 – 320 Fps között teljesít. CO2-es tárral a hátrarúgás és a hang is sokkal brutálisabbá válik, a kezdeti torkolati sebesség pedig átlagosan 330 – 340 Fps közé emelkedik.

Nagy előnye még, hogy a Tokyo Marui 4.3 illetve 5.1 tárakkal is kompatibilis.
Összegezve az eddigieket egy rendkívül kellemes darabot sikerült ezzel a pisztollyal összehoznia a KJWorks-nek.

Jó látni, hogy a nevesebb gyártók közétartozó KJWorks is folyamatosan fejleszti a termékeit, méghozzá nem is rosszul.

7 thoughts on “A KJ Works Kp-08 még mindig dögös!

 • 2016.09.02. at 20:08
  Permalink

  Áh értem. Lehet inkább eladom a CO2-t és veszek green gas tárakat. Még egy feedback és csöndben maradok – játék közben futásnál a tárkioldó könnyen benyomódik a tokon keresztül. Nem volt buli elhagyni a tárat, de szerencsére meghallottam a puffanást és megtaláltam. Ezek után inkább tár nélkül hordom tokban. Gyorstok meg egyedi jellege miatt nem hiszem hogy van.

 • 2016.08.31. at 12:16
  Permalink

  Előbb utóbb nagy valószínűséggel így is úgy is törni fog, mert elhasználódik.
  Hideg időben pedig erre nagyobb az esély.

  Sokan szokták ajánlani hideg időre a Co2-t. Csak azt elfelejtik mondani, hogy az élettartama drasztikusan csökken a belső alkatrészeknek, ha 0C° alatt használod a fegyvert.

  Én a hideg téli játékokon még az AEG fegyvereimet is kímélem, mivel a Gearbox ház spiáterből készül, ami szintén rosszul tűri a hideget, rideggé válik és lényegesen hamarabb reped / törik.

  Oldalfegyverből ilyenkor a kedvenc Tokyo Marui Springes pisztolyomat viszem ki. 🙂

 • 2016.08.31. at 11:43
  Permalink

  Ez elég szomorúan hangzik, éppen ezért vettem CO2 tárakat is, hogy télen tudjak velük játszani, mivel jobban bírják a hideget. Nagyon valószínűnek tartod a törést újból hidegben?

 • 2016.08.29. at 12:01
  Permalink

  A Co2 lényegesen nagyobb nyomással dolgozik, mint a green gas, ott ha valami malőr van, a dugattyúház bizony pukkan, láttam már pár törött darabot. Inkább a huzamosabb használatnál, hideg időben szokott repedni, gyári hibás darabbal eddig talán 2 kettő darabbal, ha találkoztam.

  Sokan megfeledkeznek róla, hogy hideg időben a műanyag is ridegen tud viselkedni, főleg, ha a szintén hideg Co2 miatt lefagy. Nyáron ezzel nem sűrűn lehet összefutni, de nem lehetetlen.

  A gumi alkatrészek ápolása pedig fontos, főleg a dugattyúház tömítését érdemes szilikonnal befújni, mert, ha kiszárad, tapad és problémákat okoz, mint, ahogy itt is történt. 🙂

 • 2016.08.26. at 14:58
  Permalink

  Köszi a cikket! Vettem is egyet, 10. lövésnél széttört a dugattyúház (CO2), de kicserélés után ~500 lövést, egy játékot kihúzott rendesen. Adagolási probléma lépett fel játék közben, de dugattyúház mögé cseppentett szilikonnal teljesen megszűnt a probléma (akadt a nózi).
  Gondolom gyerekhibák. Ajánlom!

 • 2016.07.02. at 10:42
  Permalink

  Örülök, hogy tetszett. 🙂

  Kemény forma tok nem igazán van hozzá, ahogy a Hi-Capa széria többségéhez sem nagyon van.
  Inkább valami állítható Cordura/Nylon tokot tudnék javasolni hozzá.

  Mivel itt a tokozáson még rail is van, “bereszelni” sem igazán lehet az 1911 tokokat hozzá, egyszerűen túl széles a pisztoly.

 • 2016.06.29. at 11:08
  Permalink

  Szia!
  Először is köszönöm a cikket, nagyon tetszett.
  Kezdő airsoftos vagyok és most egy ilyen pisztolyt szeretnék venni.
  Lenne egy olyan kérdésem, hogy milyen “kemény” combtok jó hozzá? Nem akarok lutrira rendelni.
  Előre is köszönöm a segítséget!

Vélemény, hozzászólás?