A SLONG teszt

Nagy port kavart korábban a SLONG saját fejlesztésű belső csöveinek híre és a gyár állítása, miszerint csak a csövet és a hopup gumit cserélve, 80 méter stabil, egyenes röppályát valamint 80-90% találati arányt érhetünk el egy ember méretű célpontra, ráadásul mindezt nem egy méregdrága, agyontuningolt mesterlövész fegyverrel, hanem egy gyári fegyvert dobozából kivéve, 400 FPS körüli teljesítménnyel.

Naná, hogy kipróbáltuk!

Mit vittünk?

 • Krytac SPR
  A 41 cm-es Guarder precíziós csövön kívül gyári állapotban, 380 FPS.
 • Specna Arms M4
  Egy 24 cm-es Classic Army precíziós csövön és egy szintén CA hopup gumin kívül gyári állapotban, 380 FPS.
 • P&J SR-25 DMR
  Ebben már szinte minden cserélve lett a DMR-ré tuningolás során, 51 cm-es Classic Army precíziós csővel és gumival szerelve, 480 FPS-t tud.
 • SRC G36 KSK
  A gyári csövön kívül szinte már semmi sem eredeti benne, alkatrész kompatibilitási problémák miatt még a test is JG-re lett cserélve. Hat éve használom, 37cm-es SRC csővel és Classic Army hopup gumival, 380 FPS.

IMG_20161210_142153

A tesztelésre a SLONG harmadik generációs hopup gumijait valamint 4db különböző hosszúságú (248 mm, 370 mm, 410 mm és 509 mm) precíziós csövét vittük magunkkal.

Kíváncsian próbálgattuk a fegyvereket így-úgy, különféle cső és hopup gumi kombinációkkal (azám, nem csak a SLONG-ot párosítottuk a SLONG-gal), 0.25-től a 0.40-es BB-ig, 40 és 80 m közti távokról egy 50×50 centis lőlapra lövöldözve.

A Krytac-nél azt tapasztaltuk, hogy a 41 centis SLONG cső és a gumi nagyjából ugyanazt az eredményt produkálja, mint a Guarder prec cső a Krytac gyári gumijával. Itt meg kell jegyeznünk, hogy a Krytac hopup gumija hasonló kialakítású mint a SLONG gumi, így az nagyobb felületen érintkezik a BB-vel. A végeredmény 100% találati arány, egyenes röppályával 55 méteren, 0.28-as BB-vel.

IMG_20161210_121128
A Specna Arms M4-et előkapva a 25 és 37 centis SLONG csöveket próbáltuk ki és nagy öröm töltötte el a szívünket! Jó 10-15 méterrel sikerült megnövelni a lőtávját, valamint a lőkép is sokat javult, így 55-60 méterről 90%-os találati arányt és nyílegyenes röppályát tudtunk elérni 0.28 és 0.30-as BB-vel egyaránt.

Következőnek a DMR-rel próbálkoztunk, ő kapta a hosszú, 51 centis SLONG csövet. Na itt sírni támadt kedvünk. A fegyver “eredeti” állapotában, 0.36-os BB-t használva, 60 méteren 100%-os találati arányt produkált. A slongosítás után ez az eredmény drasztikusan leromlott, a BB-k össze-vissza repkedtek és örültünk, ha 40 méterről eltaláltuk 10-ből 6-szor a táblát…

Utoljára a kedvenc, (nanáhogyfullfémfa) G36-osomat szereltük át (a többi teszthez képest más időpontban és más helyszínen, 0°C körüli hőmérsékleten). A teszt elején 45-50 méterre sikerült lőni vele, a gumi valószínűleg nagyon fázott, a lőkép nem sikerült túl szépre, a lövések 60%-ban találtak célt. Ennél a fegyvernél szintén jelentős javulást értünk el, a 37 centis SLONG csővel és SLONG gumival 60 méterre nőtt a lőtáv, valamint a lövések 70%-a talált célt. Ehhez az eredményhez hozzá kell tenni, hogy valószínűleg melegebb időben jobb teljesítményt, kisebb szórást érhettünk volna el.

A tesztelés során persze próbálkoztunk mindenféle hopup beállítással, BB-vel és különböző csövekkel mindegyik fegyvernél, de úgy gondoljuk, hogy csak a legjobb elért eredmény számít.

Hogy mi volt a konklúziónk a nap végén?

Az, amit a mézes-mázas marketing állít a gyári fegyverről és a kapásból 80 méteres lőtávról meg a nyílegyenes röppályáról, az esetek túlnyomó részében nem igaz. A SLONG belső csövei szépen megmunkált precíziós termékek és az ötlet is eredeti, ez nem vitás, de nem hozzák az ígért eredményt. Nekünk legalábbis nem sikerült. (Lehet, hogy azért, mert nem kapásból a gyárból hoztuk a fegyvereket?)

IMG_20161210_111526

A szerelgetni és tuningolni szerető airsoftosoknak jó lehetőség a próbálkozásra. Valószínűleg szöszöléssel, hosszadalmas próbálkozásokkal, több gyártó alkatrészeit cserélgetve biztosan ki lehet hozni belőle a maximumot, hiszen két fegyverünknél is látványos javulást tudtunk elérni csupán a cső és a hopup gumi cseréjével.

Kíváncsiak vagyunk az eredményeitekre, véleményetekre!

One thought on “A SLONG teszt

 • 2017.02.27. at 23:57
  Permalink

  Tény hogy jó minőségű, de nem hozza le a csillagot az égről.
  Ha van egy jól tuningolt, bejáratott replikád akkor majdnem felesleges beruházni rá,
  de ha az újonnan megvett szimaákát akarod kicsit feljavítani, arra tökéletes. A lényeg, hogy nem SHS.

Vélemény, hozzászólás?