Blast from the Past – Egyetemek közötti Airsoft verseny a ZMNE szervezésében – 2009

 

ZMNE - Hirdető Plakát - Cenzúrázott

 

 

Előszó.

A napokban nagytakarítást végeztem a HDD-m legeldugodtabb szegleteiben, és NDK pornó helyett ( najó, azért ennyire nem vagyok öreg ) ráleltem egy még 2009-ben írt cikkemre, ami bőven az egyetemi éveim alatt készült. A legjobb tudomásom szerint nem sok egyetemek közötti airsoft verseny volt, de azon kevés közül is, ez volt az Első, amin bizony mi is részt vettünk. A cikket újra olvasva azonnal elfogott nosztalgia.
Ugyan, ezt a keserédes hangulatot amire általában a baráti társaságban elfogyasztott alkoholtartalmú ital erősen rásegít, kevesen fogják átérezni azok közül akik elolvassák ezt az őskövületet, de bízom benne, hogy mindenki talál magának benne valami szórakoztatót. Cheers.

 

Az egész történet egy „Szerda esti CQB”-n kezdődött, ahol egy játék szünetében Antali „Braun” Barnabással beszélgettünk és szóba került a ZMNE által rendezett verseny.

Addig mi nem is hallottunk róla. Azonnal kijelentettük, hogy nekünk bizony ott a helyünk.

Először viccnek szánva emlegettük a szponzorálást, majd Braun komolyra fordította a szót és ezzel meg is lett az első szponzorunk. 🙂 

Még aznap éjjel megkaptuk a Bánki Hallgatói Önkormányzatától is az értesítést, hogy Airsoft verseny lesz, azzal a megjegyzéssel, hogy amennyiben megjelenünk az eseményen, fizetik az utazási, valamint a nevezési költségeket is. Nem is számítottunk rá, de még aznap este két szponzorunk lett.

Nagy rohanások és sok szervezkedés után 1,5 nap alatt összeszedtük a Kör vezetőivel a 15 főt, hogy nevezhessünk. Az összeszokott csapat mellett olyan jelentkezők is akadtak, akik most először játszottak. 🙂

Két nappal a verseny előtt még az Extreme Military pályáján, Braun segédletével gyakorló játékot tartottunk, ahol igyekeztünk a 15 főből egy csapatot kovácsolni. Szponzorunktól taktikai tanácsokkal,  15 db egyen pólóval, és 10.000 BB-vel ellátva távoztunk, izgatottan várva a szombati napot.

 

logo10

 

Szombat reggel, 9 óra.

A csapat kisebb nagyobb viszontagságok árán kijutott Szentendrére a régi szovjet laktanyához. (Természetesen akkor nem jár a békási HÉV, amikor kéne!) Ez a pálya elég régóta ad otthont paintball és airsoft játékoknak, quad akadályversenyeknek és kisebb túlélő képzéseknek.

Út közben kiderült, hogy az RTF csapata hiányos. Kiderült még, hogy se a BME, se az ELTE, se a Semmelweis nem állított ki csapatot! Sőt, itt-ott elejtett szavakból sejteni lehetett, meg se hirdették a versenyt. (Ez volt az oka, hogy az egyetemi fórumok közül is csak a műegyetemi airsoft csapat oldalán találtunk egy kósza sort a rendezvényről!) 

A szervezők, hogy a megjelentek mégis jól érezzék magukat, kiállítottak egy A,B,C csapatot. Mivel a rendőrök kis létszámmal érkeztek, ezért az ő csapatukba delegáltak játékosokat, hogy teljes legyen a létszám.

Tessék belegondolni… 15 fős BMF-es delegációnk nézett farkas szemet közel 50 főnyi katonával és néhány rendőrrel. Páran idegesen mocorogtak, néhányan viccesen felvetették, hogy nem tartunk-e inkább egy szomorkás kocsmatúrát a szentendrei korzón. Végül megnyugtattuk magunkat, hogy ha törik, ha szakad, de legalább egy jót játszunk!

Rövid szabályismertetés, és pályabejárás után kaptunk némi instrukciót a ZMNE által biztosított Cyma/Kalash Ak-47 és AKM–ek használatáról, majd kezdődhetett is az első játék.

 

ZMNE - A Csapat - Blaset from the past

 

De nem nekünk, mert mi a harmadik csoportba kerültünk a ZMNE A csapatával. Így volt 40 percünk a reggelire, taktikai megbeszélésre és az eltévedt kollégák begyűjtésére. Egy játék 20 perces volt, és a célja roppant egyszerűen alakult.

A két induló csapat összerohan, és elkezdik „gyepálni” egymást. Akit eltalálnak, az kiszalad a saját visszaálló pontjára, ahol egy rendkívül dekoratív katona hölgy behúzott a „halott” játékos csapatának egy strigulát. Ebből már kitalálható, hogy a legvégén az nyer, akinek a legkevesebb pontja van!

 

BAK – ZMNE A :

Letelt a 40 perc, kézhez kaptuk fegyvereinket, –  aki igényelt – maszkokat, és egy tárat.

Felsorakoztunk a pálya (egy üres épület) egyik végében, és vártuk a kezdést jelentő dudaszót. Mindenki csöndben volt, szinte szagolni lehetett a feszültséget, a duda megszólalt, „indulás”!

A megbeszélés alapján, próbáltuk a taktikailag fontos pontokat időben beérni és tartani! Ám az ismeretlen pályának és a katonák határozott fellépésének köszönhetően hamar visszaszorultunk és ez nagyon nem is változott a játék végét jelentő második dudaszóig. Semmi gond! Tudtuk, hogy az első menet ilyen lesz, senki sem volt letörve! A szabad 20 perc alatt kielemeztük hibáinkat, rajunkat úgy felosztottuk, hogy minden tűzcsoport a neki jobban fekvő feladatot lássa el. Eszerint a 2-es támadó, az 1-es parancsnoki csoport irányító szerepet töltött be, míg a 3-as és 4-es felváltva, hol segítette az előrenyomulók munkáját, hol pedig védte a saját, illetve a parancsnoki tűzcsoport „se… „ akarom mondani hátát.

 

BAK – ZMNE C

Ismét mi jöttünk. A pálya is ismerős volt már, és sokkal nyugodtabbak is voltunk. Már érezhetően sikerült érvényesülnünk, olyannyira, hogy a 2. játékot meg is nyertük!  Bent az épületben a folyósokon az 1-es és 2-es szépen fogta a pontokat, kint pedig a 3-as 4-es két oldalt meglepte az ellent, aminek eredményeként nem volt kétséges a végeredmény.

 

BAK  – RTF

A harmadik játékunk következett, az RTF ellen. A csapatuk nagyon szervezetlenül haladt a pályán, épp ezért roppant kiszámíthatatlanok voltak. A 3. játékra mi már voltunk annyira összetartóak, hogy sikeresen visszaszorítottuk őket.

Ezek után már csak 1 játék maradt hátra. Az RTF csapata ezt már meg sem várta. Elviharzottak még a játék kezdete előtt.

 

BAK – ZMNE B

Végére maradt a BMF és a ZMNE-es csapatok. Szerencsére a viccelődések ellenére, nem mind a 45 katona ellen kellett helytállnunk. Ismét hadrendbe kaptuk magunkat, és készültünk az utolsó „csatára”. Érezhetően védekezésre vették a dolgot, de azért nem unatkoztunk az utolsó 20 percben sem. Végül lefújták ezt is, és egyben az egész rendezvényt. Leadtuk fegyvereinket és vártuk az eredményhirdetést.

 

Nos, senkit sem lepett meg, hogy a rendőrök lettek az 5-ek. Ahogy az sem volt kérdéses, hogy a dobogón lesz a ZMNE egyik csapata. Amin viszont mi is meglepődtünk, hogy a BMF csapata lett a második!

Büszkeségünknek hangot adva, hallattunk egy Indiribindirit, és kaptak a ZMNE-sek egy “Gépész induló”-t is, amire mi kaptunk egy „Erőt Egészséget” kiáltást.

 

Összefoglalva, iszonyatosan jól éreztük magunkat, és egyenrangú ellenfelei voltunk mindegyik csapatnak !

 

2. Helyezett

 

Itt még egyszer megköszönném:

– szponzorainknak a támogatást, az Extreme Military-nak a pólókat és a BB-t, aminek nagy hasznát vettük. Braunnak a sok hasznos tanácsot és az időt amit ránk szánt;

– a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Hallgatói Önkormányzatának és elnökének, Sudár Dávidnak a hasznos információkat és az anyagi támogatást;

– a ZMNE-nek kezdeményezést és, hogy megrendezték az első egyetemek közti Airsoft Versenyt;

– valamint minden csapattársnak és újoncnak, hogy jelen voltak és ilyen jó játékban lehetett részünk!

 

Eredmények:

  1. ZMNE B 66
  2. BAK 97
  3. ZMNE A 110
  4. ZMNE C 133
  5. RTF 174

Bánki Airsoft Kör  / B.A.K. / Grex