Borderwar 10 – The Beast Has Been Slain

Alig két hónapja egy Bělá pod Bezdězem melletti területen sorakoztunk a világ egyik legnagyobb airsoft milsim játékára hangolódva. A Borderwar sorozat jubileumi, 10. részére reményteli várakozással készültünk, de pofára lettünk ejtve.

Ennek a beszámolónak, már egyszer nekifutottam, de akkor túl negatívra sikeredett.

Akkor még mindig kavarodtak a gondolatok a fejemben, és – mint egy kéretlen feladatnál – kényszerítettem magam, hogy leüljek, kinyissam a notebookot és elkezdjem írni a cikket. Nehéz lett volna teljesen objektíven fogalmazni. Ezért most az elején tisztázzuk, hogy alább az én személyes véleményem olvassátok.

Ahogy már említettem, idén 10. alkalommal rendezték meg a Borderwart, jómagam negyedik alkalommal vettem részt. Jövőre megyek? Nem, és talán azután se, de ennek több oka is van, nem csak az elmúlt évek tapasztalata. Itt akár le is zárhatnám a cikket, de remélem valamilyen mód – közvetlen, vagy általatok – eljut a szervezőkhöz, akik javítanak ezeken a siralmas dolgokon.

Parádé összecsapva

Minden évben meghatározó pont a TF (Task Force) oldalon a parádé. Lehet gyűlölni, lehet szeretni, de esőben, napsütésben ott állunk a gyülekező téren, és várjuk, hogy Drill Sergeant Sparco mindenféle mondvacsinált ürügy miatt leordítsa a hajunkat, akárcsak az Acéllövedék híres nyitójelenetében. Ferde a sor? Fekvőtámasz! Koszos az egyenruhád? Fekvőtámasz! Születésnapod van? Fekvőtámasz!
Persze az egész csak színjáték és szórakozás, nem kell komoly szívatásra gondolni.
Közben a biztonsági előírásokat is elmondják, majd megérkezik a Tábornok és rövid köszöntés után megnyitja a játékot.

IMG_20180413_095342

Idén a visszajelzések alapján rövidebb parádét ígértek, ami jó, mert két óra után tényleg elég unalmas és fárasztó tudott lenni a dolog. Ezt olyan jól abszolválták, hogy az eddigi legborzalmasabb verziót produkálták. Sparco sajnálatos mód nem tudott részt venni a játékon, a helyettesei viszont messze elmaradtak a megszokott szinttől. A jubileumi rendezvény keretében pár ember kitüntetést kapott a befektetett munkájuk és segítőkészségük miatt. Legalább is szerintem, mert mai napig nem tudom kik voltak azok a figurák, és mit is csináltak.

Végül egy kritikán aluli dolog lett az egészből, körülbelül ugyanolyan hosszú idő alatt.

HQ hiánya

Anno Braun néhány száz fős játékain többször is oldal parancsnokként “dolgoztam”. Fárasztó meló, jobban elfáradtam, mint mikor az egész napot teljes felszerelésben végigtoltam. A sok információ, kommunikáció az egységekkel, különböző problémák megoldása, egyszerűen leszívja az agyát az embernek. A BW oldalán a rooster szerint több mint 1100 TF játékos volt a táborban, akik irányításához nem kis energia és odafigyelés kell.

IMG_20180414_083939

Ennek ellenére több alkalommal nem volt senki a HQ-n az eligazítás időpontjában, és információt sem tudott adni senki a hollétükről. Mivel reguláris haderőt szimuláltunk, az improvizációnak nem volt sok helye a játékban, parancs nélkül ülhettünk volna egész nap malmozva. Esetleg 5 percenként visszafuthattunk volna megkérdezni, hogy előkerült-e a vezetőség.  Erre sokkal jobban illett volna figyelni egy komoly milsim játékon. Sajnos a BW jobban hasonlít egy hétvégi tinglitanglira.

Eszközök hiánya

Talán a legfurább dolog, hogy mennyire hiányoznak az eszközök a játékokon. Évente több mint 300 nap felkészülési idejük van a szervezőknek, még is a tábor megnyitása és a sátorverés után órákkal kerül ki a körlet beosztás, mai napig megoldatlan mobilnet lefedettség, hiányoznak az (játékbeli)aknamezőt jelző jelölések, orbitális hibákkal állítják össze az információs anyagokat. Arról nem is beszélve, hogy rakéta gyanánt még mindig egy sárga zászlóval kell futkosni, az FOB egy üres placc minimális infrastruktúrát is nélkülözve, az esemény honlapjától pedig sikító frászt kapok. (Tudom, tudom… a mienk is ótvar).

IMG_20180412_134340

Egy több milliós költségvetéssel operáló, évente megrendezett eseménynél miért nincs “távirányítós” RPG, pontfoglalást számoló mérőeszközök, aktívan használt Blue Force Tracking jellegű app?

A fesztivál

Sosem érkeztünk még annyira időben BW-ra mint idén. A játék pénteken kezdődik, mi pedig szerda délután már ott voltunk. A regisztrálás és kronó sosem volt még ennyire fájdalom mentes, lényegében zéró sorban állással sikerült megoldanunk a dolgot. Ezt később jócskán bepótoltuk, mikor egy sült kolbászért több mint 1 órát vártunk. Néhány fejlesztést is eszközöltek a szervezők, a regisztrációs sátorba, már nem lehetett fegyverrel belépni, és már lapotopok keresték ki a regisztrációd a 3000 játékos közül.

IMG_20180412_154207

Hozzátenném, hogy minden évben számtalan ember mászkál teljes felszerelésben, oldalfegyverrel, karabéllyal a büfé, shopok és regisztráció területén. Értem én, hogy airsoft, de minek fullba nyomni a kretént?fullretard

A 0. nap még nem lehetett bemenni a táborba, lényegében még építették, de nem volt gond. Feldobtuk a sátrakat az off-zone-ban aztán irány a büfé a kötelező sör-kolbász kombóra. Enélkül nem Borderwar a Borderwar. Az időjárás kivételesen kedvezett, és ez kitartott egész idő alatt. Végignéztük az összes standot. Sok, ha nem is rengeteg dolgot lehetett megtapizni, megnézni, megkérdezni.

Csütörtök délelőtt lényegében költözéssel telt. Miután a táborban, újra felállítottuk a sátrat kiderült, hogy nem ott lesz a körletünk. Mivel a legcsekélyebb kedvünk sem volt újra nekiállni a dolognak megbeszéltük, hogy ez ott marad. A nap fénypontja a koncert volt. Pár sör után meglehetősen jól hangzott a Free Ride, egy helyi zenekar.
Ez a rész csillagos ötös volt, minden évben legyen!

A játék

A parádé utána azonnal elmasíroztunk az FOB-re, ahova kis fennakadás után (a szervezők nem voltak készen) a játék kezdete után 15 perccel meg is érkeztünk. Azonnal elkezdtünk valami védelmi vonalat felhúzni, de az eligazítás után kiderült, hogy rögtön indulunk tovább. Alig 200 méterrel arrébb belefutottunk az ellenfélbe. Miközben az egyik század lőtávolon kívül szotyizva nézte a csetepatét egy lagymatag átkarolás után sikerült visszaszorítanunk őket, és elérni az első kijelölt pontot. Nehéz összehangolni a csapatmozgást, na.
A nap hátralevő részében főleg kirándultunk, néhány kisebb összetűzést leszámítva. 9 órával később több mint 12km-rel a lábunkban, teljes menet felszereléssel érkeztünk vissza a táborba.

Éjjeli játékra esélytelen volt, hogy kimenjek. Felszerelésem, és abban a pillanatban kedvem se volt hozzá. Erről talán Steel, vagy Leader tudna mesélni.

IMG_20180414_165231

A szombati játékmenet sem hozott különösebben emlékezetes összecsapást. Délután kerültünk egy szép nagyot. Elméletileg megterveztek egy rajtaütést, ahova nekünk kellett volna behúzni az ellenfelet. Ezt azonban elfelejtették közölni velünk. Folyamatosan kaptuk a visszavonulás/előre parancsot, és mi minden alkalommal elszakadtunk, majd újra felvettük a kontaktot. Aztán meguntuk.

Vasárnap a szokásos gerilla roham volt a délelőtt fénypontja. Érdekelne, hogy egy ekkora rohamnál mennyire írja felül a játék végi hangulat a medic szabályokat.

Gyors sátorbontás, pakolás, hazafele KFC, és érkezés Magyarhonba. Jó volt, elmúlt.

IMG_20180415_143545

Találd fel magad

Szerencsére nem csak a szervezők megkérdőjelezhető hozzáállása határozta meg a hangulatot. A magyar kontingens mindig is jól feltalálta magát, és a problémák ellenére jó hangulatban telt az a három nap. Kvitya nagyon jól helyt állt a ráosztott Company Commander szerepben, és kimondottan tetszett ahogy kezelte a HQ nem létezését. Az idő megszépíti az emlékeket, és a hálátlan időjárás, a nomád körülmények, az értelmetlen parancsok ellenére 4-6 éve mindig kinn vagyunk. Van valami varázsa egy külhonban tartott, több napos sátorozásnak, ahol Te meg a többi magyar airsoftos együtt áztok az esőben, és közös élményekkel jöttök haza. A táj gyönyörű és az egésznek ad egy pluszt, mikor egy összecsapás után mosolyogva konstatáljátok, hogy 600km-re az otthontól magyar ellenfelekbe botlottatok.
Már olvasható pár információ a következő játékról. Az ígéretek szerint teljesen új terület, új típusú küldetések és kicsivel drágább jegyárakra számíthatunk. A “kevesebb több” elv alapján a két legnagyobb frakció létszámát felére apasztják, így tartalmasabb és jobb játékmenetet szeretnének elérni. Az első körös regisztráció kezdete Szeptember 2. 2000 CET. Ezt megelőzően lehetőség lesz egy Hardcore Fan regisztrációra is. Poton 25%-kal drágább jegyárat kell leperkálni, de ezzel biztosíthatod a helyedet a limitált frakciók ellenére is. Ennek kezdete Július 8. 2000 CET. Ez ám a biznisz!

Akkor jövőre tényleg nem megyek? Nem. Remélem megbánom.

A többi képet itt találjátok.

 

Írjátok meg véleményeteket a facebookon.