BorderWar, mit is vigyek magammal? A ruhatár, a lakóhely és egyéb apróságok.

A ruhatár, a lakóhely és egyéb apróságok

Ez előző részekben már kitértem a fegyverzetre, és a többi felszerelésre, de természetesen a játékon megfelelő ruhára is szükségünk lesz. Mivel már negyedik éve a Task Force egységeit erősítjük, így csak a reguláris hadsereg dresszkódjára fogok kitérni.

 

főkép

 


Bakancs


Már említettem, hogy a terep elég változatos és néhol határozottan kemény. Ezért nem árt egy jó bakancs, amit minden nap olyan jó kedvvel veszel fel, mint az elsőn.

 

Hanwag

 

Rengeteg próbálgatás és olcsó hulladék bakancs után én egy Hanwag Alaska GTX személyében találtam meg a hű társam. Rengeteg helyen megfordultam benne, a Mátrától kezdve a Bakonyon át az Osztrák Ötscher hegységig már mindenféle terepen túráztam benne, megjárt több Border War-t és hazai játékot is. Minden kalandot szárazon és fájdalom mentesen éltem meg benne.   

 

Gyakorló

gyakorló

 

Mindenképpen minimum egy váltás ruházatot érdemes magunkkal vinni. Ha megázik, és nem szárad meg időben, akkor mindenki tudja, mi lesz a vége. Vizes ruha + hideg idő = megfázás és betegszabadság.

Én a TMC G3 nadrágját (Crye G3 másolat ) és Helikon Tex Combat shirt-ét hordom.

Mindössze 3 éve használok Combat shirt-öt, de azóta a zubbony szinte teljesen eltűnt a repertoáromból. Egy megfelelő méretű combat shirt alá és fölé is lehet az adott időjárási viszonyoknak megfelelően öltözni, igazi ultimate ruhadarab.

 

Aláöltöző

 

alsó ruha

 

Először is tisztázzuk, hogy a pamut póló az ellenségünk. Sok időbe telt, mire ezt beláttam, de nincs mit tenni, ez az igazság. Sokkal jobban járunk, ha egy nagyon kevés varrással készült (nem lesz hosszútávon kellemetlen érzés hordani a sok felszerelés alatt), futáshoz vagy túrázáshoz ajánlott, gyorsan száradó technikai pólót választunk a legalsó rétegnek. Combat shirt alá is erőteljesen javaslom a viselését.

 

aláöltöző

 

A változékony és hideg idő miatt valamilyen vékony és vastag aláöltözőt is érdemes bepakolni. Természetesen fehérneműből is érdemes a szükségesnél kicsit többet pakolni.

A jó kis polár sapka sem maradhat otthon, éjszaka még a hálózsákban is szokásom magamon hagyni, ha nagyon hideg van.

 

Esővédő

 

esővédő


Az előző cikkben már említettem a szeszélyes időjárást, ezért az esőkabát a felszerelés kötelező része, de jól jöhet egy vízhatlan nadrág is.

A magas aljnövényzet miatt azonban legalább egy kamáslit megéri bepakolni, hiszen ez könnyen megelőzheti a kellemetlen beázást.

 

Sisak

 

Sisak

 

Ha Task Force, akkor sisak is dukál a felszereléshez. Egy FMA Ops Core Fast Carbon High Cut sisak replikát használok már évek óta.

Annak ellenére, hogy nem szeretem a sisakokat, ezt mindig szívesen hordom. Meglepően kényelmes, jól sikerült a pántok kialakítása, valamint a szabadon variálható a belső párnázás is. A szellőzése is határozottan jó, köszönhetően a lyukacsos kialakításnak.


Kesztyű

Kesztyű nélkül se nagyon induljunk el, egyszerűen szükség van rá. Beletenyerelhetünk tüskébe, üveg szilánkba és egyéb kellemetlen dolgokba a játék alatt. Hosszú évekig egy Strike Systems kesztyűt viseltem, ám ez mára tartalékként tengeti a mindennapjait. Jelenleg egy Mechanix FastFit kesztyűt használok. Kényelmes, könnyen fel/le vehető, jól szellőzik, véd ahol kell és az ár/érték aránya is határozottan jó.


Óra

A kesztyű után ha a kezemre nézek, még van némi hiány érzetem. Sokan megfeledkeznek erről a hasznos kis eszközről, pedig nem kellene. Sokszor hallom játék közben a kérdést, “mennyi az idő?” , na meg  “mennyi ideje vagyunk itt?”.
Elég olcsón lehet már komolyabb katonai jellegű óra utánzatokat venni, amik még működnek is, tehát nem lehet mentség, hogy nincs a boltban megfelelő.

Ezennel kijelenthetem, hogy fel is öltöztünk, felkészülve az időjárás viszontagságaira. Jöhet a kemping felszerelés.

 

Sátor

Itt mindenkinek a saját ízlésére bízom a döntést. Ki miben fér el, és mennyi pénzt tud rááldozni.

Mi csapat szinten egy kellemes méretű 4 személyes sátorral rendelkezünk. A két hálófülke között elterülő “nappali” alkalmas a felszereléseink vízhatlan tárolására, a ruha szárítás is megoldható, ráadásul közösségi helyként is tökéletes, ha esetleg rosszra fordul az időjárás a pihenő idő alatt.

Amit még kiemelnék, az a világítás: egy stratégiai helyre felakasztott lámpa nagyban megkönnyíti az ember dolgát.

Hálózsák

 

alvás

 

A lényeg, hogy legyen meleg és lehetőleg legyen hozzá vízálló is (bármi megtörténhet alapon).

Ajánlom mindenkinek, hogy tanuljon az én hibámból és inkább egy komplett megoldást keressen, ne részegységenként, az előző játékon történtek alapján mindig újragondolva kezdje összeszedni a hálózsák részeit.  

Először vettem egy 15C°-ig, majd egy 10C°-ig komfortos hálózsákot, később ehhez egy vízálló huzatot (ami azért szigetel is, de a párát kiengedi) és így, ezeket kombinálva már a 0C° közeli hőmérséklet környékén is kényelmesen alszom.

Egy vékony, túrázásra szánt matracot mindenképp javaslok, valamint egy felfújható párnával megspékelve már-már otthonosan is érezhetjük magunkat az igencsak zord Bela Pod Bezdezem erdejének mélyén.

Elrettentésként megjegyezném, hogy életem első Border War-ján csak a 15C°-ig komfortos hálózsákot vittem magammal egy nagyon vékony polifoam társaságában. “Mert én kibírom, mit nekem hideg!

Az első éjszakán nem aludtam egyhuzamban 20 percnél többet, gyakorlatilag a saját fogam vacogására ébredtem fel. A jó hálózsák fontos!

 

Étkészlet, és amit a tányérba teszünk

 

Étkezés

 

Valamiből enni és inni is kell. Szükségünk lesz valamilyen melegítő eszközre, minimum egy darab edényre, amiben meg is tudjuk melegíteni az ételt/italt, egy bögrére, csajkára és kanálgépre.

Hogy mit eszünk, iszunk, az csak az egyéni ízlés dolga. MRE, konzervek, instant levesek, izotóniás ital, tea, kávé, kinek mire fáj a foga.

 

Étel

 

Ha nem vittél elég ennivalót, ne aggódj, mindössze pénzre (Euro vagy Cseh korona) van szükséged, mivel van egy kantin a bázison belül is, nemcsak az offzone-ban. Itt mindenféle étel szerepel a palettán, de az örök kedvenc a sült kolbász. Olcsó és cserébe még finom is. A játék ideje alatt kapható szigorúan alkoholmentes sör, ami meglepő módon jó ízű.

 

Elsősegély


Ugyan a 1’st line keretein belül kitértem rá, de még egyszer kiemel, mert nélkülözhetetlen felszerelés. Mindig vigyünk magunkkal olyan gyógyszereket, amik kellhetnek. Inkább legyen nálunk és ne kelljen használni, mint, hogy szükség legyen rá, de nincs nálunk.

Az alapvető gyógyszereken kívül seb fertőtlenítőt (pl.: Oxycort spray) is elteszek illetve a szokásos, ragtapasz pakk, géz lap, fásli, izofólia, kullancs csipesz, illetve kullancs riasztó is lapul a tarsolyban.

 

Úgy érzem, hogy sikerült végig vennünk a teljes listát, igyekeztem minden részletre kitérni, és emiatt bizony szép hosszúra is nyúlt a sorozat.

Már csak egyetlen kérdést kell feltennem magamnak: …de vajon mit felejtettem el?

 

Ha úgy érzitek, hogy valami kimaradt, akkor kommentben jelezzétek akár itt, akár az Airsoft Bazár Facebook oldalán.

Most már jöhet a Border War kilencedik része! Kint találkozunk!

Vélemény, hozzászólás?