Glock 17 update

Azt mondják a Glock a legjobb pisztoly ami létezik, a Glock a pisztolyok királya. Megveszed, aztán persze kicseréled a csövet, az elsütőt, az irányzékokat, a szánt, átalakítod a markolatot,…

Lehet szeretni, lehet utálni tény, hogy a Glock szó már-már a pisztoly szinonímájaként használatos. Bár butterface-nek csúfolják, de szerintem csodás, ez a Glock láz ami engem is elkapott és élvezem. Volt Berettám és HiCapam (4.3 és 5.1) is, de mindkettő tűnt inkább valami egzotikus vizipisztolynak mint fegyvernek.

A cikkben nagyjából összefoglalom és leírom, hogy hogyan, miért és mit csináltam a Glockommal. Többször használok hunglish kifejezéseket, amiért előre is elnézést kérek, nem tudtam szépen magyarosítani őket. Ez a cikk nem tutorial, de ha kérdésetek van, írjatok Facebookon, vagy Discordon.

Az első használtan vett KJW G23 után jött egy – szintén használt – TM G17 és a kezdeti lelkesedésem átcsapott ámulatba. Dobozból kivéve pontos és tökéletes úgy ahogy van. 

Majd következett az internet a töménytelen egyedi Glock képpel. Kompenzátor, RMR szán, extended magazine, stb., stb.. Egy ideig csak nézegettem őket, de egy évvel ezelőtt rászántam magam és bevásároltam. Építettem egy Glockot a keresztfiamnak ajándékba. Az alapja egy Marui volt, de a végén csak egy csavar és talán egy rugó volt stock… lehet kicsit túltoltam.


 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Airsoft Bazár (@airsoftbazar) által megosztott bejegyzés

Másodjára már körültekintőbben álltam neki. Ugye az előző G17 99%-ban megmaradt és közben vettem még egyet (szintén használtan). Nem akartam megint annyira belemerülni a dologba mint először, a célom az volt, hogy egy egyedi fegyvert kapjak ami “jól” produkál, semmi több. Plusz red dot, mert red dot az kell.

Átalakítás előtt
Átalakítás előtt

A fegyver gyárilag pontos. Arra, ahol és amennyit használom tökéletesen megfelel, ezért a hopuphoz és a belső csőhöz nem akartam hozzányúlni. Ezzel kapcsolatban amúgy is van egy olyan érzésem, hogy nincs egyértelmű upgrade a gyárihoz képest (páran biztos máshogy gondoljátok). A tárakban pár betöltő szelepet ki kellett cserélnem, mert némelyik eresztett. WE és TM táraim is vannak és a WE betöltő szelepe nekem jobban bejön. A kis O gyűrű ami benne van megakadályozza, hogy a gáz összevissza spricceljen töltéskor. Discordon WazheadBoci__ adott egy jó tippet, az újratölthető öngyújtókban van megfelelő méretű tömítés amit a TM szelepekbe rakva ugyanezt az eredményt kapom. 

"Szétszerelt" öngyújtó töltő szelep
“Szétszerelt” öngyújtó töltő szelep
Ha hiszed, ha nem, a tömítés ott van a szelepben.
Ha hiszed, ha nem, a tömítés ott van a szelepben

Sokan cserélik le a szánt, mert látványos és egyszerű dolog. Egy custom alu darab jól néz ki és autentikusabb, szebb ahogy kopik és a fegyver legalább 10 geardo ponttal gazdagodik, de nagyon sokba kerül. Ugyanakkor a gyári műanyag darab is strapabíró és mivel könnyű, hidegben sem lesz probléma a gázfogyasztás. Gyors mérlegelés után úgy döntöttem marad. Viszont a red dothoz szükségem volt egy mountra és itt jön az első probléma. Az Aliexpress-ről rendelet red dot mount éles Glockhoz való. A kis ellendarabban – ami a hátsó irányzék helyére csúszik -, nem volt középen furat. Az airsoft változatban ebbe a furatba megy bele alulról egy csavar ami a blow back unit-ot tartja, így enélkül csak fali dísz lehetne belőle. Irány a műhely és kis fabrikálás után egy elfogadható végeredményt kaptam.

IMG_20200921_194732
Az egyik eredeti menetes furatot használva rögzítettem
IMG_20200921_195609
Nem szép látvány

Második gond volt, hogy az éles változaton a hátsó irányzéknak egy trapézhorony van kialakítva a szánon. Első nézésre az airsoft változatban is az van, de ha jobban nézed mégse. Persze ez is orvosolható volt egy reszelővel.

IMG_20200917_174521

Akár be is kalapálhatnám…
IMG_20200922_135952
A szélén trapéz, de beljebb merőleges lesz a horony fala

Egy játék során elég nagy esély van rá, hogy belövik az optikádat. Nem hiszem, hogy létezne gyári lencse védő a Venomhoz, ezért egy olcsó munkavédelmi szemüvegből vágtam ki egy darabot.

IMG_20200924_174812
Egyedi formáknál mindig így csinálom
IMG_20200924_175443
Nagyolt darab. Ezután szalagcsiszolóval készre csiszoltam

Következett a fő atrakció, a tok. Már az első buildnél is erősen gondolkodtam egy stipple felületen, de akkor ez sajnos nem volt kivitelezhető. Ennél a buildnél viszont egyértelmű volt, hogy megcsinálom. Első lépésként lecsiszoltam mindent. Azt már nagyjából tudtam, hogy hogyan fog kinézni, meddig mennek fel a vonalak, milyen markingot akarok megtartani stb.. Csiszolás után nekiálltam és több iterációban – amíg nem éreztem kényelmesnek -, két helyen undercutoltam.

IMG_20200924_184719
A lecsiszolt tok
IMG_20200929_163522
Az undercuttal tényleg jobb a fogása

Két tónusú festést akartam rá, így elsőnek telefújtam homok színnel. A stipplingnél úgy is előjön majd az anyag fekete színe. Egy ceruzával könnyen elő tudtam rajzolni a körvonalakat, majd egy csiszolóval be is vágtam a kontúrt. Ezután már csak ki kellett tölteni. A végeredmény  – főleg elsőre – nem is lett rossz, bár a homok szín nagyon világos volt, ezért feketével még ködöltem rajta. Nem tökéletes, de “jó”. A minta elég agresszívra sikeredett. Kesztyű nélkül keményen belevág a kezembe, de ez idővel kopni fog ezért nem aggódom miatta.

IMG_20201001_174328
Festés
IMG_20201001_182156
Körvonal
IMG_20201001_183944
Stipple
IMG_20201001_214416
Kész

Valami agybaj miatt úgy gondoltam, hogy milyen jól nézne ki, ha a külső csövet lelapolnám nyolc szögletűre. Maga az elmélet egyszerű, egy maszkoló szalaggal kimérem az éleket, és szépen lereszelem/csiszolom amit le kell. Maró nélkül, reszelővel, csiszolópapírral hosszadalmas munka volt és nem is lett olyan látványos mint reméltem, de azért dob egy kicsit a látványon.

IMG_20200930_104238
Egyszerűnek tűnt
IMG_20200930_210750
Sok-sok csiszolás után

Ha már szét volt szedve a cucc kicseréltem a gyári rear chassist egy acél Guarder darabra. Ettől nem lő messzebb vagy pontosabban és nem is látszik, de strapabíróbb lesz és nem volt nagy munka. Végül kapott egy magwellt.

IMG_20201001_220135
Acél rear chassis
IMG_20201001_225527
Az első fotó a kész pisztolyról

Így kész. Következő alkalommal elsütű billentyűt fogok rajta cserélni, illetve az első irányzékot is ki kéne cserélni magasítottra. Ti építettetek/alakítottatok már át Glockot, vagy más pisztolyt? Mik a tapasztalaitok? Írjátok meg Facebookon, vagy Discordon!