Gondolatébresztő, ..biztos megéri?

Ezt a rövid irományt egy olyan esemény ihlette, ami már egy ideje várható volt.
Több cég elégelte meg az utóbbi időben a replikák gyártóinak „áldásos” munkáját.

Mi, Airsoftosok, határozottan örülünk, hogy szinte mindennek van egy jobb áron beszerezhető replikája, hiszen nem sokan költenek egy eredeti plate carrier-re vagy egy optikára több száz dollárt.
Magam is többségében replika felszereléseket használok, de mindennek megvan az ésszerű határa.

Az utóbbi pár évben jelentősen elszaporodtak a márkás védőszemüvegek másolatai, amik minden egyes külső jegyükben másolják az eredetit. Beleértve az összes dizájnelemet, márka és szabvány jelzéseket.

Ezzel mindaddig nem lenne gond, amíg az ilyen eszközökkel szemben támasztott követelményeknek meg is felelnének, de ez nem mindig van így. A kínai webshop-ok kínálatában felbukkanó ESS replikáival már több ízben volt személyes tapasztalatom, várható módon egyik sem volt pozitív.

Gyakorlatilag a szabványoknak egyáltalán nem feleltek meg. Amíg az eredeti egy rálőtt 12/70-es sörétes lőszert is megfog törés nélkül, addig a replikája egy 1,5J torkolati energia alatti Airsoft légfegyver első lövésétől szilánkokra törik.
Ess

Védőfelszerelésnek egyáltalán nem nevezhető, balesetveszélyes a használata. Érdemes messziről elkerülni.
Na persze vannak bizonyítottan jól teljesítő replika védőszemüvegek, de vajon tényleg megérik a rizikót? Ezt mindenki maga dönti el.
Ennek a folyamatnak viszont, mint már említettem, egy várható következménye lett. Megelégelte az egyik legnagyobb gyártó, hogy pofátlan módon, tehát 100%-ban, másolják a termékeit. Ez a gyártó pedig a Revision Military.

Az Európai piacon nem igazán elterjedt, viszont Amerikában nagyon is ismert és sok helyen jelen lévő disztribútor, a Lancer Tactical neve alatt futott többek között a Revision replikája, mostanáig.
A Revision már egy ideje felfigyelt a hamisítványokra és tesztekkel bizonyította, hogy a saját maguk által megszabott szabványok feltételeinek (mint például az EN 166, aminek az összes airsoft során használt védőszemüvegnek meg kell felelnie) egyáltalán nem tettek eleget a másolatok.

A hatóság két különbözőhelyszínen, a Las Vegas-i SHOT Show-n és a Denwer-i Snow Show-n tartóztatta le a gyártó Guangzhou Yijia Optical Technique Co. Ltd tulajdonosát, Chen Jiajun-t és a cég értékesítési vezetőjét, Zhang Ping-et.

Valamint Californiai disztribútor sem maradt ki a sorból, Changqing Chen-en, a Lancer Tactical tulajdonosán is kattant a bilincs hamisítás, lopás és még megannyi vádpont miatt.

 

Letartóztatás

 

A Revision ezzel komoly lépést tett a replikák ezen szegmensének megszüntetésére, amit személy szerint jó dolognak tartok. Ugyanis ezzel nem csak anyagi kárt okoznak az eredeti termék gyártójának, de a vásárlókat/felhasználókat is komoly veszélybe sodorják.

Soha ne felejtsük el, hogy a szemünkből kettő van és pótolhatatlanok. Vigyázzunk rájuk.
Írta: Grex

Forrás:

http://soldiersystems.net/2017/02/02/revision-aids-in-counterfeit-sting-operations-at-two-tradeshows-resulting-in-multiple-arrests/

https://www.revisionmilitary.com/news/revision-aids-in-counterfeit-sting-operations-at-two-tradeshows-resulting-in-multiple-arrests/

Vélemény, hozzászólás?