Hogyan fotózd a fegyvered?

Azt az érdekes felkérést kaptam, hogy beszélgessünk kicsit arról, hogy hogyan is fotózzunk kedvenc airsoft replikánkat. Rengeteg téma, ötlet és elképzelés van amit otthon profi fotós felszerelés nélkül is megtudtok valósítani. Nem kell hozzá extra vaku, felső kategóriás fényképezőgép! Elég hozzá némi odafigyelés, kreativitás és elszántság. Na meg persze egy jó kis replika!

Az író:
Sziasztok! Simi vagyok, vagyis a legtöbben így ismerhettek. 2006-ban vettem az első fegyómat. Kezdetben csak játszottam és volt néhány korai játékszervezésünk is a Dél-Dunántúlon. Aztán szépen lassan váltottam át “haditudósító” feladatkörre az airsoft pályákon. Biztosan találkoztatok már több helyen is a kék sisakommal a pályán. Elsősorban Budapest környékén fotózom, de előszeretettel megyek vidéki pályákra is. Ki tudja? Talán egyszer minden pályára odaérek! Nem csak airsoft játékokon fotózom, Egy időben az Airsoft Depo Webshopjának képeit is én készítettem. A közeljövőben tervezem airsoft csapatok egyéni fotózását is. lehet, hogy egyszer a te csapatodat is fotózom majd? A Bazár cikkeiben próbálok majd tippeket adni arra vonatkozóan, hogy hogyan fotózd a replikádat, hogyan csinálj igazi BadAss képeket vagy hogyan készíts saját riportfotókat a játékokon. Ha kérdésed, ötleted vagy egy szép replikád van amiről klassz fotót szeretnél keressetek bátran!

Mi az első és a legfontosabb szempont? Természetesen minden fotósnak erre van szüksége leginkább! Fényre! Ha ez megvan, nem nagyon tudod elrontani a képeket!

Ebben a cikkben ahhoz adok néhány tanácsot, hogy mire figyelj, ha el szeretnéd adni a megunt vagy használaton kívüli fegyóidat. Stílusosan, mivelhogy ez itt az Airsoft Bazár!

IMP28934 1

Az első momentum, hogy szépen rakj rendet magad körül. Alakíts ki egy olyan területet, ahol nem zavar be a háttérbe egy barátnőtől ottfelejtett táska, a kistesód játék mackója vagy az előző esti póker party sörös dobozai. Fontos, hogy takarítsd le a replikát! Ne legyen tele csillogó újlenyomatokkal, szilikon foltokkal vagy mindenféle pihével, amik a ruhádról kerülhetnek rá. Később nagyon zavaró lehet. Legyél igényes! Sajnos én ezt most elfelejtettem a két USP esetében és bizony kellett némi utómunka, hogy az ujjlenyomataimat leszedjem.

Ha ez megvan győződj meg róla, hogy az a felület amin fotózol stabil, sima és egyenes legyen. Igazán nehéz egyensúlyba állítani egy pisztolyt a kanapén. De ha mondjuk teszel rá egy anyutól kölcsönkért vágódeszkát akkor az már működhet. Ne felejtsétek el, hogy egy vérbeli fotósnak tudnia kell rögtönözni. Pontosan ugyanúgy, mint kint a pályán akció közben az airsofternek.

De maradjunk a kanapénál, mert az szinte minden háztartásban megtalálható. Én is ezt használtam, amikor a két HK USP-t fotóztam.

IMP28948 1

Beszéljünk kicsit a fényről. Ez a legfontosabb, mint azt korábban már írtam. A legjobb képeket szabadtéren napfénynél tudod elérni. De ez nem mindig megoldható. Ha a lakásban fotózol és nincsenek szuper stúdió vakuk a szekrényben keress egy erős led fényforrást. Ha lehet inkább hideg (kékes színű) fénye legyen, mint meleg (sárgás színű). A meleg fény sárgás, vöröses árnyalatot adhat a tárgyaknak. Van egy jó fegyverlámpád? Használd! Keress egy papír zsebkendőt és egy postagumit vagy befőttes gumit. Szedd szét lapjaira a zsebkendőt, ezeket a lapokat tedd a lámpa elé és rögzítsd a gumival. Így szabályozhatod a fényerőt. Lágy és szórt fényt kapsz és nem lesz vakítóan fényes a tárgy amit fotózol. A stúdióban erre valók a szoftboxok. Ha teheted használj két lámpát. A fotózott tárgy legyen középen és a fényforrások pedig 45-45 fokos szögben jobbra és balra. Így sokkal kisebb az esély a zavaró árnyékra.

IMP28942 1

De rögtön meg is érkeztünk egy másik sarkalatos és fontos ponthoz. A háttér ami a kedvenc pisztolyod mögött látható. Zseniális tud lenni a gyerekkori Donald Kacsás kispléd mert a magenta, pink és rózsaszín olyan jól kiemeli a fekete pisztolyokat! És máris azt veszed észre, hogy airsoft trollok hada lepett meg és dícsérik a képedet, hogy milyen frankó! El ne hidd! Keress egy semleges színt, fehér tökéletes, ha sötét vagy terepmintára festett replikákat fotózol, de vigyázz! A króm és a fémszínű replikák nagyon meg tudnak tréfálni egy ilyen háttér előtt! Becsillan, elmosódnak a körvonalak, kiég a kép (nagyon világos lesz a kép és nem látszanak a részletek). Ezért próbálj mindig olyan hátteret keresni amin jól látható a fegyver. Most nem a terepen vagy, itt meg kell mutatni és nem kell eldugni a fegyveredet.

Személy szerint a szürke hátteret javaslom, mert a későbbi esetleges utómunkáknál nagyon hálás tud lenni. könnyen kezelhető és mivel a fegyverek többsége fekete, szépen kivehetők lesznek a részletek. A háttérnél figyelj arra, hogy amit használsz ne legyen gyűröt. Nagy felülete legyen, hogy az oldalirányú képeken se látszódjon az akváriumod a háttérben vagy a kanapé könyöklője. Mivel a mai okos telefonok már kiváló képalkotásra képesek szépen be tudják mosatni a hátteret (homályosítani), ezért a háttér és a replika között hagyj helyet. Ne vetődjön az árnyék a háttérre, elviszi a tekintetet a lényegről. Jó de akkor mit is fotózzak?

IMP28938 1

Emeld ki a fegyvered pozitív dolgait! Készíts egy teljes képet, ahol jól látszik mekkora és milyen is a replikád. Ilyenkor koncentrálj a pisztoly vagy puska közepére, hogy a cső eleje és a tusa is látható legyen. Egyszerű fizika! Ha a fúkuszt a cső elejére teszed ott lesz éles a kép, ha a tusára akkor ott és a kép többi része homályos lehet. Persze telefonja, fényképezőgépe válogatja. Mindig fókuszálj, és ne remegjen a kezed! Ja, hogy nem sniper vagy hanem támogató? Akkor keress egy állványt és támaszd meg a gépedet a fotó készítésekor! Mivel? Szék támlája, egy darab hungarocell, amibe vágsz egy rést ahova bele tudod illeszteni az okos telefonodat és máris megvan a biztos támasz. De ezernyi apró dolog segíthet ebben. Légy kreatív! Ha ez megvan éles és tiszta képeket fogsz kapni!

IMP28944 1

Hangsúlyozd ki a részleteket! Koncentrálj a torkolatra, a kakasra vagy a hátsó irányzékra. De sose fotózd teljesen szemből a replikát! Mindig oldalról. Kísérletezz! Kezdj el haladni valamelyik irányba s hidd el, meg fogod találni azt a pontot, ahonnan a legjobb ránézni a fegyódra! Egy picit emelkedhetsz is a fegyver fölé, hogy felülről is látható legyen, de ne vidd túlzásba!

Kicserélted a Hop-Up kaprát? Szép piros? Kék a nózi a pisztolyban? Mutasd meg! Húzd fel a pisztolyt, rögzítsd a szánt és fotózz bele a hüvelykivető nyílásba, a Hop-Up kamrába, hogy a vevő láthassa milyen tuning van benne.

 

Fogd meg a vevő tekintetét! Ne tucatképet csinálj! Vedd ki a tárat, tedd a fegyvermellé, fotózd felülről. Vagy hagyd bent a tárat és támaszd le a csövet. Ha ügyesen egyensúlyozol szépen megáll a pisztoly és egy igazán impozáns képet tudsz alkotni. Elbillen? Feldől? Keress apró tárgyakat amikkel ki tudod támasztani! Rengeteg pisztolyt fotóztam már de a tapasztalat azt mutatta, hogy a jó öreg Zippo öngyújtó mindenre jó! A markolat mögé el tudod dugni és a szánakasztó, vagy biztosító pereme szépen ráfekszik, így megtámasztja a döntött pisztolyt. De ez csak egy a sok lehetőség közül.

Csukd be a szemed és képzeld el hogy új replikát akarsz vásárolni. Próbáld meg azt a pillanatot elkapni, ami ahhoz kell, hogy első látásra felkeltsd a kíváncsiságát a vásárlónak. Akarja megvenni azt a pisztolyt vagy puskát!

Ezeknél a fotóknál ha csak lehet ne használj Photoshopot. Nem megtéveszteni kell a vásárlót. Ez olyan mint az első chips. Szép nagy a csomagolás és elhiszed, hogy tele a zacskó. Aztán kibontod és félig van. Legszívesebben visszatennéd a polcra, de már megvetted…

IMGP2314 1

IMGP5913 1

Legyél korrekt és ne verd át a vásárlót! Sportszerűen, mint a pályán!

A következő cikkben olyan képeket hozok, amiket te is meg tudsz alkotni a kedvenceidről. Olyan igazi „BadAss” képekre gondolok!

Ha szeretnél hozzászólni a cikkhez, azt Facebookon és Discordon is megteheted.