Konfliktus kezelés airsoft játékon kezdőknek

Elsősorban kezdő játékosoknak szánom ezt az írást,segíteni szeretnék nekik hogy hogyan érdemes ezeket a helyzeteket kezelni egy játék során,illetve miként kerülhetik el.

Nyílván mindenki szembesült már különböző konfliktussal egy-egy játék alkalmával és ki-ki más vérmérséklettel kezelte ezeket a szituációkat. Fontos leszögezni mindenki máshogy reagál bizonyos szituációkra de egyvalami fontos: mindig őrizzük meg hidegvérünket bármennyire is is úgy érezzük, hogy most már aztán tényleg elég!

Az első és legfontosabb: ez egy becsület játék! Mindenki azért megy el játszani hogy jól érezze magát és bár egymás ellen harcolnak a csapatok, mégis együtt játszunk, egymásnak szerzünk örömet. Ha jól akarod érezni magad és ezért mindent meg is teszel akkor jól is fogod! Ha eleve úgy mész le a játékra, hogy negatívan állsz mindenhez, szar heted volt a suliban/melóban és csak másokon akarod ezt levezetni, nem csak hogy a saját hanem mások játékát is tönkreteheted! Tehát fontos hogy pozitívan indulj neki a napnak és akkor már meg is tetted az első lépést!

Egy játék során a legtöbbször előforduló konfliktus forrás a találat meg nem adása vagy legalább is annak hiszeme, illetve ha mi vagyunk meggyanúsítva a találta nem megadásával.Sokszor fogjátok hallani hogy a találat az, amit megadnak. Ez nem véletlen! Az esetek többségében csak azt hisszük hogy biztosan eltaláltuk az ellenfelet, bizonyos esetben saját csapat társunkat 😀 Ilyen lehet például mikor nagyon messze van a játékos társunk, bokor mögött, vagy  futás közben próbáljuk meg eltalálni. Előfordul hogy eltaláljuk társunkat, de egyszerűen nem érzi meg hogy találat érte: a táskáját,ivózsákját találjuk el, ghillie-ben játszik vagy olyan messze van hogy szinte csak ráesik a bb, amit nem érez meg. Több száz példát lehetne írni de mint olvashatjátok bizony sokszor a csalás nem szándékos, így én például jóhiszeműen állok hozzá, hogyha nem is adta meg a találatot azt akkor sem direkt tette!!! Nyílván a legnyugodtabb ember is feltudja kapni a vizet ha már harmincadjára nem adják meg a találatot, és ha már úgy vagy vele, most már nem bírod magadban tartani érdemes kis szünetet tartani, játék szervezővel, game marshall-al, oldal parancsnokkal megbeszélni a szituációkat, de semmiképp ne kezdjetek el veszekedni a játékos társatokkal mert sehova nem vezet…

34396874_1806532932725932_1699354190628782080_n

Soha ne kérj számon találatot, neked se esne jól ha rajtad kérnék számon! Ha esetleg sorozatosan csaló játékosra bukkantok mindenképp értesítsétek a game marshall-t, játék szervezőt, ezzel is segítve munkájukat hogy kiszűrhessék ezen játékosokat! Ha ránk szólnak hogy nem adtuk meg a találatot érdemes elnézést kérni társunktól és például elmondani hogy “elnézésedet kérem, nem éreztem a találatot” és felvenni a narancs kendőt! Itt lehetne találat jelzőt írni.

Szabályok betartása: A legfontosabb játék előtt a szervező által kiírt játék szabályainak ismerete. Mindig szánjunk rá időt hogy a kiírást elolvassuk és értelmezzük (ha nem tiszta valami, nyugodtan vegyétek fel a kapcsolatot a szervezővel) mielőtt elmegyünk a játékra, ezzel máris sokat tettél érte hogy  a nézet eltéréseket elkerüld a játék során. Játék előtt midig figyelmesen hallgasd végig az eligazítást, beszélgetni, marháskodni ráérsz később is! Az évek során sok olyan szituációt láttam ami elkerülhető lett volna ha a játékosok figyelnek az eligazítás során. Ha nem tiszta valami, esetleg a szervező nem tért ki valamilyen témára nyugodtan kérdezzünk, jobb ha játék előtt tisztázódik míg mindenki ott van! A szabálytalanságok nagy része a szabályok félreértelmezéséből fakad. Vagyis: A játékos nem akar szabályt szegni, de a leírt szabályt rosszul értelmezi. Ez vezet a félreértéshez, és egy egyszerű ismertetéssel a hiba kiküszöbölhető.

 

Ha dresscode-os játékra mentek,figyeljetek oda hogy maradéktalanul tartsátok be a szervező által kiírt ruha kódot, ezzel egyrészt emelni fogod a rendezvény színvonalát,  másrészt elkerülheted az azonosítás miatti konfliktusokat a játékon.

Fontos hogy soha ne a kiskapukat keressétek a szabályzatban hogy ezzel előnybe kerüljetek! Nagyon sok esetben ez okoz nézet eltérést a játékon!

Ha valakit szabálytalankodni látsz a játék során, akár a csapat társadat, érdemes baráti hangnemben felhívni figyelmét hogy szüntesse be azt, de soha ne vond felelősségre! Erre ott van a szervező vagy a játék mester!

Ha valamit nem tudtok biztosan, forduljatok bizalommal rutinosabb játékos társaitokhoz, oldal parancsnokhoz, szervezőhöz! Mindenki szívesen fog nektek segíteni, útmutatást adni!

Kívánok Nektek sok-sok élményben gazdag konfliktus mentes játékot a jövőben!!!

 

Írjátok meg véleményeteket a facebookon.