Lost Angeles Retribution 2

Mivel már hónapok óta itt lebzselek, szerettem volna kipróbálni valami nagyobb, helyi (kaliforniai) játékot. A CQB pályáknak megvan a feelingje, de merőben máshogy játszák itt az épületharcot mint otthon, és nem azt mondom, hogy rossz, csak más. Nem vagyok már az a szaladgálós pubi, jobban kedvelem a kinti, tervezgetős, mászkálós, gondolkodósabb játékmenetet.
IMG_20190202_091436A gond, hogy nem osztogatnak prosprektusokat a lokális milsim játékokról mikor megérkezel az állaomkba, így azokra a szegényes infókra kellett támaszkodnom, amik FB-n, meg YouTube-n szembejöttek. Az evike.com januári “airsoft börzéjén” találkoztam JetDesertFox-szal és Unicorn Leah-val, ami azért jött pont kapóra, mert a DesertFoxEvents valami olyasmi amit épp kerestem. Vagyis akkor ezt gondoltam.
A nagyon nagy események mellett (Milsim West, Opertaion LionClaw) a DesertFoxEvents is kezdi megalapozni magának a hirnevét. A beszélgetés alatt annyit megtudtam, hogy ők nem valami hard core dolgot szeretnének, hanem egy egyszerűbb, emészthetőbb verziót ami azért komolyabb mint egy tingli-tangli. Illetve nagy szerepet kap a játékokon a Blue Fox Tracker is (erről majd később). Mind a ketten abszolút segítőkészek voltak (annak ellenére, hogy egész nap hideg és esős időben standoltak). Semmi leereszkedés, vagy beképzeltség nem volt a dolgoban. Ki gondolta volna, de ők is emberek, árulták a portékáikat és közben elbeszélgettünk.
IMG_20190112_142119

A soron következő játékuk február 1-3. között volt, ami csöppet szoros határidőnek tűnt, de helyileg Kaliforniában volt ami nem mellékes. Ha kihagytam volna, akkor a következőhöz kitudja melyik államba kellett volna utazni, köszönöm nem. Otthon felmentem a honlapra, és meggyőztem magam, hogy el kell menni, mert jó lesz, és amúgy is, egyszer élünk. Miután átolvasgattam a röpke 35 oldalas szabályzatot, (érdemes belepillantani, vannak benne érdekes pontok), “potom” 100$-ért tudtam regisztrálni.IMG_20190201_210810

Ugorjunk kicsit a történetben. Pénteken reggel összepakoltam a cuccaim, és meló után röpke 5-6 órás, hegyi szerpentines, sötétben kocsikázós, “le akarnak tolni az útról” utazás után megérkeztem az egykori George Air Force Base-re, ami jobb napokat is látott, és fénykorában biztosan izgalmasabb lehetett. Jelenleg inkább egy veszélyes romhalmaznak mondanám. Papíron még időben voltam a péntek esti regisztrációhoz, de a viharos szél és a kevés megjelent ember miatt a szervezők már nem voltak kipakolva. Éjszaka aztán megjött az eső is, a szél mellé. Már akkor borítékolható volt, hogy jó játék lesz.

IMG_20190202_164803Szombat reggel aztán napfény mellett is körbenéztem. Van valami egzotikus és szép ebben a sivatagos/hegyes tájban. Undok és hideg és meleg egyszerre, de gyönyörű.
IMG_20190202_101711
Az eilgazítás után aztán kiderült, hogy mitől lightosabb ez a játék mint egy milsim. Azért, mert nem az. Egyszerű pontfoglalós játékról van szó. A játék kezedetekor mind a két csapat rendelkezik x ponttal, és amelyik csapat kevesebb bázist birtokol, annak ez folyamatosan csökken. Ha az ellenfél elérte a 0 pontot, nyertél. Aztán kis szünet után jön a következő kör.

Blue Fox Tracker

Screenshot_20190202-112709
Az applikáció csapat/egység követő képessége amúgy nem egyedi, vagy forradalmi. Regisztrálsz, belépsz az adott játékra és a telefonon lévő GPS segítségével mindenki látja, hogy hol van a másik. A csavar az, hogy nem csak a csapatmozgást látod rajta, hanem a bázisokat is csak az app-pal tudod megszerezni. Amikor a téged jelző kis avatar rajta van az bázist ábrázoló négyzeten és nincs ellenség a közelben akkor elfoglaltad. Ez egyszerre jó és rossz, de leginkább fura. Értem, hogy a különböző számítógépes játékok játékmódját akarják átültetni a valóságba, de a technikai korlátok mellett (ha nincs nyitva az applikáció, nem követi a mozgásod, lassú, lefagy, internet kell hozzá) egyéb problémával is találkoztunk. Körülményes állandóan a telefonodat nézegetni, de például voltak akik nem egyáltalán használták. Márpedig ha az app nem látja, hogy hol vagy, akkor nem fogsz bázist foglalni.

IMG_20190202_104030
A játékmenet egyszerűsége ellenére élveztem a dolgot. Jó volt végre egy kinti játékon is részt venni. Az időjárás viszont nem volt kegyes. Az eső egész nap esett, ezért teljesen átázott az ember, a szél pedig olyan erős volt, hogy esélytelen volt célzott lövéseket leadni. Erről persze senki nem tehet, de Kaliforniától sokkal jobbat vártam. Délutánra komoly proléma lett a párásodás is. A teljesen zárt goggle – amit elvileg megkövetel a játé kiírás – 3 másodperc alatt használhatatlanná vált.
IMG_20190202_162725
De a játék egyik fénypontja mégis ekkor volt, ugyanis a párásodás nem csak nekem okozott gondot. Az egyik épületben mentünk lakásról lakásra, szobáról szobára és az eső, akáosz és kitudja még miért nem vettek észre minket a következő helyiségben lévő ellenfelek. Annyira nem realizálta senki sem a helyzetet, hogy én is majdnem besétáltam közéjük, hogy “mizu?”. Az egyikük a teljesen bepárásodott szemüvegével babrált, a másik meg kifelé nézegetett. Az utolsó pillanatban léptem vissza és vettem elő a fejszém 😉

Az applikáció miatt az irányítás minimális volt, legalább is én nem nagyon éreztem a jelenlétét. Rádiózás az oldal pk-k felől azt hiszem nem volt (mintha mondták volna, hogy az oldal frekvenciát beírják a chatbe, de ez már nem jutott el hozzám), alig volt összehangolt támadás, parancsnoki lánc vagy taktika. Próbálták az emberekre bízni, hogy az app alapján találják meg, mit kell csinálni. Eeeeee…

Érdekesség még, hogy az említett szabály szerint tilos volt a hi-cap, kötelező volt a teljesen zárt szemvédelem, és mielőtt eldobod a gránátot hangos “FRAG OUT” kiáltással kell azt jelezni. Ezekre mind láttam ellenpéldát.

Éjszakai játék

A kiírt szombat esti 22 órás kezdés helyett 20-kor gyülekezdtünk az éjszakai játékra. A 300+ regisztrált emberből kb 30-an jelentek meg, 2:1 arányban az ellenfél javára. Ráadásul náluk több NVG is volt, míg nálunk egy se. Itt nem annyira extrém – bár nem is hétköznapi -, hogy valaki NVG-vel mászkál. Volt lehetőség NVG bérlésre is (asszem “potom” 80$ lett volna egy PVS14 az estére), de inkább passzoltam.
Egy két bázisos játékot játszottunk úgy, hogy azok sokkal közelebb voltak a mi csapatunkhoz induló pontjához, így lényegében egy támadó-védekező játék lett volna. Mondtam már, hogy van aki nem használta az appot? Amíg mi lazán elfoglaltuk az egyik pontot a csapat másik fele úgy ment a másikra, hogy senkinél nem volt működő app. Az ellenfélnek így nem volt nehéz dolga bevenni azt. Több mint 1 óráig tartott az döntetlen, de a folyamatos rohamok – és gránátok – hatására végül sikerült elvenniük a második pontunkat is.

Őszintén nem gondoltam volna, hogy ennyire fogom élvezni a dolgot, de NVG és minden flanc nélkül is azt kell mondjam, hogy jó kis játék volt. Azt hiszem sikerült is valakit kilőnöm, de a sötétben ezt nehéz volt megmondani.

Vasárnap

IMG_20190202_104258
Az utolsó napra érezhetően csökkent a játék kedv és sokkal kevesebben lettünk. Az ellenfél dominált a játékban, nekem káosznak tűnt a dolog. Megint semmi szervezett kitörés, vagy oldalirányítás. Az emberek nem nyomultak előre, hogy elfoglalják a pontokat, és az sem hozott semmi változást, hogy a fejetlenséget kihasználva magányos farkasként elfoglaltam egy bázist, és sikerült leszednem 9 embert mielőtt kilőttek. A nap végére a piros csapat teljesen elnyomott minket.

IMG_20190203_124258
Az utolsó kör után lezárásként, körbekérdeztek mindenkit, hogy ki mit gondolt a játékról, az appról, min lehetne javítani és mi az ami tetszett. Utána volt egy kis tombola, ami során 3 fegyvert, PTS és Enola Gaye promó csomagokat sorsoltak ki. 

Szumma

Ami már az elején feltünt, hogy ugyan itt is vannak kezdők, de mondjuk sokkal több Krytac-et láttam az embereknél, és az se volt nagy szám, ha valaki HPA-val mászkál. Sokkal elérhetőbb áron vannak itt a minőségibb felszerelések mint otthon. Ennek ellenére nem jellemző a használt katonai felszerelések, inkább a színes, már-már cosplayes vonulat dívik. Fura.
Az embereknek itt ez a “komoly” játék, efelett már csak a hard core dolog van. A CQB-hez hasonlóan nem egy “katonai szimulációt” látnak az airsoftban, hanem egy sportot.
IMG_20190202_083155
Az idő tagadhatatlanul rányomta a bélyegét a játékra. Sajnos nem tudok lelkesedni érte, még így 2 héttel később se, de ez nem a rendezés vagy a szervezők hibája. Sokkal élvezhetőbb lett volna ha nem esik és nem fúj a szél. Legközelebb talán valami rendes milsim is összejön.