ScifiBear – YouTube

Ugyan sok airsoft csatorna a gameplay videókról szól, ennek nem kell feltétlen így lenni. Kiváló példa erre Leonardo, aki a saját szemszögéből közelíti meg a dolgokat és hatalmas kreativítással valami újat alkotott. 

Nem tagadom, hogy azok az emberek, akik időt és pénzt nem kímélve eszméletlen energiákat fektetnek egy adott területbe – esetünkben az airsoftba – az adott területen kimagasló dolgot alkothatnak. Ennek ellenére kimodnom, hogy a változatosság gyönyörködtet, és olykor felüdülés a 97. sniper csatorna, cheater videók és gagyi probálkozások után valami újat látni. Ugyanis a szakbarbárság mint fogalom általában a mérleg pejoratív serpenyőjében foglal helyet.

A múltban többször találkoztam Leonardo munkásságával és kreativításával. A Bomb Patrolos intró videó, vagy a rifle shield is olyan munka amire őszintén mondhatom, hogy “Wow!“, de csak a csatornáját látva, jöttem rá, hogy itt több van a dolog mögött. A videók közt vegyesen találni minecraft, vlog-szerű és airsoft videókat is, de kedvenceim a kis film jellegű, nagyobb projektek.

Egy villáminterjú keretében kérdeztem Leonardót a csatornával járó feladatokkal és a motivációjával kapcsolatban.

Mikor és hogyan kezdted az airsoftot?
Mivel a YouTube csatornámat eleinte egy Gaming Channel-nek terveztem így sok FPS játékkal játszottam, de legtöbbet a Counter Strike, a Call of Duty, és a Battlefield futott a gépemen. Ez volt 2014 szeptemberében ha jól emlékszem, és ekkor a filmmaking is nagyon érdekelt, így olyan YouTubereket néztem mint pl. FreddieW és a CorridorDigital, akik akkoriban csak megemlítették hogy Airsoft replikákat használtak a videóikban, így én is úgy döntöttem beszerzek egyet. Ezután történt hogy pár barátom belinkelte nekem ezt a facebook postot hogy Airsoft esemény lesz 10 percre ahonnan lakom, úgyhogy hárman úgy döntöttünk kimegyünk kipróbálni. GoPro-val felvettem az első pár játékot, de gyorsan lemerült az aksi így nem lett belőle hosszú videó. Editelés közben eszembe jutott hogy ez nagyon hasonlít a Counter Strike-ra, mivel két csapat a “map” két végén kezd és egyszerre megindulnak egymást levadászni, úgyhogy összeraktam Paint.NETben egy Counter Strike HUD-ot és azt ráraktam a videóra, a játékból való zenével együtt. Ez a stílus nagyon megtetszett úgyhogy a következő eseményeken mindig ezzel a céllal vettem fel a videókat!

A videóid közt nem minden airsofttal kapcsoaltos, és azoknak is nagyon egyéni a hangulata, nézőpontja. Honnan jön az ihlet, mennyit dolgozol egy-egy résszel?
YouTube-on egy hatalmas hátrány hogy azután hogy egy bizonyos niche-be bekerülsz, nagyon nehéz kitörni belőle. A csatornám ugyebár annó Minecraft videókkal volt tele, utána jött az Airsoft időszak, és most miközben angliában tanulok a Filmmaking a fő célom, így a zenére vágásokkal sokat foglalkozok! Régebbi videóim egy pár óra alatt elkészültek, de az első nagy projektem “Az Első Ember Története” machinima videó volt, ez egy zsdav féle videó pályázatra készült és kb 3 hét alatt lett teljes. Az airsoft videóimban azt szerettem hogy sokszor még aznap hogy hazamentem egy játékról sikerült megvágnom a videót, így másnap felkerült majdnem mind. Ez kb 6 óra munkát jelentett videónként. Az utóbbi időben cinematikus videókra koncentráltam, amik gyakran több hónapig tartanak elkészíteni, de dolgozom rajta hogy effektívebben sikerüljön megcsinálni az újabbakat!

A Blackbeard’s RIFLE SHIELD videód és insta képed körbejárta a világot. Milyen érzés volt megélni ezt, mik voltak a visszajelzések?
A Rifle Shield történet az egyik kedvencem, mivel ennek az első verziója egy “Just For Fun” videó volt, jött egy ötletem hogy el tudnék készíteni egy ilyen rifle shield-et plexiből pl cosplayekre vagy mint egy film prop. A Rainbow Six Siege viszont hatalmas siker lett a gaming világában, és így ez a videó lett az egyik legnézettebb videóm. Egy évvel utána úgy döntöttem csinálok egy tutorialt róla mert sokan kérték kommentekben. Az volt a baj, hogy nem egy nagy kunszt megépíteni, sőt elég unalmas lenne. Szóval úgy döntöttem hogy egy cinematikus videó talán feldobná ezt a tutorial-t, így született a videó. A kép amit instagrammon kiraktam (@team.lambda) csak egy thumbnail-nek készült, egy kis photoshoppal megspékelve. Számítottam rá hogy többen látni fogják mint az átlag post-ot, de amikor Jet the desert fox repostolta a fotót, majdnem 1500 ember like-olta. Innen kezdve sokan repostolták, többek közt a Taiwangun és az AirsoftGI is. Itt attól kezdtem el félni hogy sokan félre fogják érteni a projekt lényegét, ami nem az Airsoft játékokon való bevetés lett volna, hanem a cosplay. Ezen kívül rengetegen repost-olták engedély vagy tag nélkül, néhányan még webshopban is felhasználták a képet teljesen illegálisan olyan tárgyak eladására amiket én nem támogattam volna. A videó azóta kb 40.000 nézettséget ért el a YouTube-on, és sok kommentelő rengeteg ötletet adott egy új hasonló videó elkészítésére!

Főleg angol nyelven rakod ki a videókat. Mi a véleményed a hazai lehetőségekről? El lehet érni nagyobb nézetséget ha magyar tartalmat gyárt az ember?
Angolul jártam iskolába, így sokkal könnyebb angolul csinálni a tartalmat, bár a magyar YouTube meglepően nagy társaság, így sokaknak azt ajánlom hogy ha nekik a magyar kényelmesebb, akkor csinálják magyarul a tartalmat! Persze hosszú távon többen beszélnek angolul mint magyarul, így mindig lesz egy bizonyos “tető” ami felé magyar tartalommal nem lehet emelkedni.

Mik a terveid a csatornával a közeljövőben?
Épp az utóbbi héten fejeztem be a csatorna redesign-t, az lesz a tervem hogy hetente legalább két videót kirakok, mivel jelenleg Londonban élek ezek főleg az itteni életről és az itteni fotózásról, filmkészítésről szólnának, de amint van rá szabad időm, azonnal megyek Airsoftot játtszani haza!

Látva, hogy mennyi munka van egy-egy ilyen videó mögött mindenképp csak gratulálni tudok. Ha tetszik a tartalom iratkozz fel Leonardo csatonájára, és a kedvenc videót alá kommenteld be, hogy mi küldtünk ????