SPLAV M23 Chest rig

Azok a játékosok, akik érdeklődnek a keleti blokk, és azon belül az orosz vonalért előbb-utóbb találkoznak a SPLAV által gyártott Pioneer chest riggel. Az orosz SPLAV cég elsősorban turisztikai cikkek gyártásával foglalkozott és foglalkozik ma is, ugyanakkor a 90’-es években elkezdtek a hadiipar felé orientálódni.  Azóta különféle gyakorló ruházatokat és málha felszerelést dobtak piacra, amiket számos konfliktusban teszteltek. A cikkben bemutatott chest riget valamikor a 2000-res évek elején fejlesztették ki, az elődjéről vagy prototípusáról csak egyetlen képet láttam eddig. Számos konfliktusban használták a hadsereg különféle egységeitől az MVD különleges alakulatain át a különféle helyi milíciákig. Mivel régebbi fajta mellény, lassan kezd kikopni a köztudatból, mert a legtöbb szervezet átállt már a különféle mollés mellényekre.

1424372_876692605758944_4976823086346780411_n

A chest rig egy praktikus továbbgondolása a kínai chicom vagy az orosz lifchik mellényeknek.  Ebben az esetben már nem vászonból vagy policotton anyagokból áll, hanem – a gyártó által megadott adatlapon – 1000D cordurának megfelelő anyagból és oxford nejlonból. Ha össze kellene hasonlítani másik cordurából készült mellényekkel, azt mondanám, hogy inkább 500D-re hasonlít. Könnyű, de strapabíró anyagból van.  A mostani példányom az úgynevezett LES terepmintában készült (a korai orosz woodland mintát hívták így, a mostani inkább hasonlít az amerikai woodland mintára, mint színében és a formákban egyaránt). Manapság a LES mintázattal gyártott felszerelések ritkaságszámba mennek, de még itt-ott fellelhetőek. Egyébként a mellény még mindig gyártásban van OD és woodland mellett elérhető EMR (digiflora) vagy akár multicam mintákkal is.

A mellény könnyű, cserébe nagy mennyiségű felszerelést képes elnyelni, ami igazán pozitív, ha az ember hosszabb játékokkal tervez. Tárzsebekből négy darab került chest rigre (mögöttük térképzseb), mindegyik dupla, ezáltal 8 AK (AK47 vagy AK74) tárnak van hely bennük, ugyanakkor elfér benne egy pisztoly is. A zsebek fülei a kelleténél hosszabbak, így a mellény alkalmas a 45 lőszeres RPK74 tárak fogadására is. Ennek megfelelően jó választás lehet milsim játékokra, mert 8 bemálházott és az RPK-ban lévő tárral, a játékosok komoly tűzerőt képviselnek.

A tépőzárral ellátott zsebek jól tartják a tárakat, akár egy darab esetén is, nyitni kicsit nehézkes a hosszuk miatt és a vékony anyag könnyen összegabalyodhat. Az meg nem segít, hogy a mellény koránál fogva (valamikor 2000-res évek elején készült) szó szerint vedli az anyag belsejére felhordott vízzáró réteget.

SAM_4929Ezt a jelenséget a legtöbb korai mellény produkálja, de vannak olyan feljegyzett esetek, ahol ragadni kezdett és összefogta a tárakat (természetesen az újabb mellényeken már ezek nem tapasztalhatók). 

A chest rig kialakítása szimmetrikus, kivéve a bal vállpántra felvarrt gránátzsebet, amiben kisebb rádiók probléma nélkül elférnek.

3030b1ee5bb9e839eeecdba0559abf84Baofeng UV82 esetében már nem zár rendesen, ezért érdemesebb vagy másik zsebbel vagy csattal a vállpántra rögzíteni az ilyen méretű rádiókat. Tehát mindkét oldalon van két vékony zseb, amibe bajonettet vagy ROP jelzőrakétákat szoktak tárolni, de jó hely lehet az elengedhetetlen gumikés elhelyezésére is. A két alsó zsebet VOG gránátoknak szánták, de kisebb elsősegélycsomag, plusz bb vagy kaja elfér bennük.

SAM_4927Érdekesség, hogy nem patenttal oldották meg a vízelvezetést, hanem a zsebek sarkai egyszerűen hiányoznak, emiatt a kisebb dolgok kieshetnek belőlük. A VOG zsebek felett gránátzseb kapott helyet, ami megint csak lehet egy kis mindenes zseb, emellett van egy vékony zseb, aminek a rendeltetését nem ismerem, de a GBB tárak pompásan passzolnak bele.

SAM_4928Alul patentos és tépőzáras bújtatókkal, különféle övekkel lehet bővíteni a mellényt, amivel növelhető a tárolókapacitás.

SAM_4934A végére hagytam a hevedereket, amik 5 centis vastag anyagból vannak és mivel golyóálló mellényekkel való használatra tervezték, tág tartományban állíthatóak.

SAM_4936A régi modelleken még a lapos csatokat használták, amiket elég nehéz nyitni-zárni, ezzel az újabb szériáknál szakítottak, rájuk a megszokott műanyag csatok kerülnek. Sokan a vállpántokat tartják a mellény egyik fő hiányosságának. A kemény hevederek egy idő után kényelmetlenné vállnak, ezt a felhasználók általában különféle vállpárnákkal szokták orvosolni.

Pozitívumok: – könnyű
– sok minden elfér benne
– mai napig elérhető, jellegzetes orosz mellény + 10 geardo pont


Negatívumok: – a régebbi verzióknál a gyártási technológia kezdetlegessége
– a hosszú tárfülek okozta kavarodások
– a vállpántok merevsége és párnázatlansága


Ha összegeznem kell, egy nagyon sokoldalú darab, aminek kisebb hibáit eltekintve jó hasznát veszi az ember a különféle airsoft játékokon. Egy erősen átalakított M23-as szerepelt már a CombatGear blog hasábjain is, érdemes azt a cikket is elolvasni.