6mm – Elsősegély felszerelés

Egy olyan felszerelésről szeretnék írni, amelyet minden játékra, túrára kötelezően magammal viszek. Annyira lényegesnek tartom, hogy az összecsomagolás előkészületei közben mindig ellenőrzöm a tartalmát.

[adrotate banner=”21″]

– Az elsősegélycsomag mindig legyen könnyen elérhető, társaink által is ismert helyen, lehet akár feltűnő színű csomagolással is ellátva, de ugyanakkor biztonságban, hogy el ne veszítsük azt! Jobb esetben minden társunknál kell legyen elsősegélycsomag, még ha nem is képzett elsősegélynyújtó, akkor is. Ilyen esetben mindig a sérült ember elsősegélycsomagját használjuk fel a sérülés ellátására. Erre azért van szükség, mert ha őt kimentik a cuccaival (és elsősegélycsomagjával) együtt, és mi felhasználtuk a sajátunkat, később bajban kerülhetünk, ha szükségünk lenne rá.

– Ha egy baleset helyszínén több lehetséges elsősegélynyújtó tartózkodik, a feladatokat meg kell osztani egymás közt.

Senkitől sem várható el, hogy orvosi szintű szakmai segítséget nyújtson, de a laikus elsősegélynek is döntő jelentősége van, mivel többnyire azonnali és elsődleges beavatkozásra nyújt lehetőséget.

A tartalma itthon mindenki által beszerezhető patikában, illetve egészségügyi eszközöket forgalmazó boltokban, könnyen összeállítható és fenntartható. Kapható számtalan igen hasznos, s többségében nem is drága segélynyújtó eszköz, amely rendkívül hasznos lehet egy nem kívánt baleset során. Sokan biztos „a kocsiban van elsősegély felszerelésem” címszóval érvelnek. Sajnos a gépjárműben található elsősegély doboz elég szerényes és nincs mindig kéznél. A tartalma elsősorban vérzéscsillapításra, sebellátásra egyszerű rögzítésre szolgál. Nagyon jó, ha az autós egészségügyi felszerelés egy játék vagy túra alkalmával elérhető a hátizsákból, de én jelen írásommal próbálom azokat a kiegészítőket is említeni, amelyek teljesen lefedik az összes baleseti vagy egyéb eshetőséget.

LÁSSUK MIT ÉRDEMES MAGUNKKAL VINNI

– Olló: Kötszeranyag, ragtapaszcsíkok vágására alkalmas. Egy kés vagy bicska nem tudja ellátni jól egy olló feladatát. Sokat keresgéltem a megfelelőt gyógyszertárakban és patikákban sikertelenül. Fontos, hogy ne legyen hegyes a vége (ne szúrja át a zsebet és nem álljon bele az oldalunkba egy botlás következtében). Egy egyszerű pár 100 Ft-os iskolai ollót tökéletesen megfelel, amely még a színes nyelével is felhívja magára a figyelmet. A steril kötszer felbontását követően, ill. olló használata után sterilitását elveszti!

– Betadine sebfertőtlenítő oldat: A legegyszerűbb és legmegbízhatóbb sebfertőtlenítő. Én az oldatot egy műanyag orrcseppes tégelyben tartom, hogy egy esés esetén is megóvjam a sérüléstől. A tartály kis kapacitása miatt mindig kettőt hordok magamnál. Fontos, hogy a tégelyekre ráírjuk a tartalmukat.

– Csipesz: Idegen tárgyak, kullancsok eltávolítására.

– Biztosítótű 40mm-es: Háromszögletű kendő illetve kötözés rögzítéséhez.

– Fólia kesztyű: Tisztátalan, szennyezett sebek, gyulladásos folyamatok ellátása előtt felhúzandó az elsősegélynyújtó védelmére. Ha az elsősegélynyújtó keze szennyezett, a beteg védelme érdekében kell használni, pl. sebellátás előtt. A kesztyű nem steril!

– Háromszögű kendő (100 x 100 x 141 cm): Törések, rándulások, ficamok ellátására, szükség esetén kötözésre használható. Legtöbb esetben sima kötszerrel is helyettesíthető.

– Ragtapasz (2,5 cmx 1 m): Szőrrel nem fedett, nem nedves testfelületen, a már felhelyezett steril, ill. arra helyezett nem steril kötszer környezethez rögzítésére alkalmas. A mozgó ízületekre helyezett kötés (pl. térdkötés) biztosítására is felhasználható.

– Sebtapaszok: Több különféle méretű a kisebb sérülésekhez. Dobozukat elhagyva rakjuk a csomagunkba, így kisebb helyet foglalnak. A műtéti sebtapaszt nagyobb mérete miatt ideálisabbnak tartom. Ha pedig kisebb sebekre szeretnénk rögzíteni, egyszerűen levágjuk belőle a megfelelő méretet.

– Fertőtlenítő kendő: A fóliaburkot felszakítva zsebkendőnyi, kissé nedvesített, kellemes illatú kéztisztító. Csak nagyobb szennyeződések csökkentésére való. Másik változata a fertőtlenítő zselé.

– Izolációs fólia: Egy külön csomagolásban kapható, két rétegű és két különböző színű oldallal bíró fémfólia. Általában 1.5 m széles, és 2 m hosszú. Ezüst oldalával kifelé fordítva a felmelegedés ellen, arany oldalával kifelé fordítva a kihűlés ellen véd.

– Fenistil gél: Csípésre, égésre. A kereskedelmi forgalomban kaphatók égési kötszerek is, amelyek több funkciót is ellátnak egyszerre, hűtenek, sterilizálnak és fednek. Egyszerűbb változatuk az égési zselé.

– Szemöblítő: A szembe került idegen anyagok eltávolítására.

– Steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m, 5 cm x 5 cm): A sebkörnyék letisztítása és fertőtlenítése után a seb steril fedésére, fedő-, nyomókötés ellátására való.

– Steril hajtogatott mull (50 cm x 80 cm): A többrétegű hajtogatott mullok természetes eredetű alapanyagból szőtt, különböző méretű hajtogatott lapok. Sebkezelés (vágások, égések, horzsolások) esetén sebfedésre, váladékok felfogására használhatók.

– Steril mull (0,5 m x 80 cm): Nagy kiterjedésű sebzés, égés, lágyrész sérülés, nyitott hasi vagy mellkasi sérülés befedésére alkalmas. A seb területére ragtapasszal vagy pólyával rögzíthető.

– Steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): A sebkörnyék megtisztítását követően közvetlenül a sebfelületre fedőanyagként alkalmazandó. Rögzítéséről (pólya, ragtapasz) gondoskodni kell.

– Steril vatta: Közvetlenül sebre helyezhető. Felhasználható minden olyan területen, ahol váladék, vér stb. eltávolítása a cél.

– Elastomull Haft rögzítőkötés: Öntapadó pólya, amely a bőrhöz illetve szőrhöz nem tapad, csak önmagához. A biztonságos rögzítéshez elegendő néhányszor áthajtani, használata rendkívül anyagtakarékos. Használatával még a nagy felületű és nehezen kötözhető testrészeken sem lazulnak le, vagy csúsznak el az egymásra hajtott rétegek, jól követi a testrész mozgását, így a kötés nem vág be. Jól átengedi a levegőt, jó nedvszívó, bőrbarát.

A mull-lap és a mullpólya kék felirata steril mivoltára utal, ezek lejárati dátumát rendszeresen ellenőrizni kell, vágásukhoz használjunk ollót.

– Feljegyzésfüzet: A beavatkozás eseményeit ezen rögzítjük. Minden betegről kitöltendő. Az első példány a balesetesnek vagy az elszállító személyzetnek (mentők) átadandó, hogy a véglegesen ellátó orvos az elsősegélynyújtás ténykedéseiről pontosan tájékozott legyen. A második példány a füzetben marad és egyben bizonylat az elsősegélynyújtás elvégzéséről.

Ezen kívül bármennyire hülyén is hangzik, egy tampon mindig van a csomagban. A vízhatlan csomagolása rengeteg vattát tartalmaz kis helyen, amely akár orrvérzésre, akár tűzgyújtásra is alkalmas lehet (bár az utóbbi már a túlélés témakörébe tartozik). Továbbá én egy 10-es csomag papír zsebit is be szoktam dobni.

GYÓGYSZEREK

A gyógyszerek nem részei az elsősegélycsomagnak. Nem akarom részletezni, mert erősen igényfüggő, de jól jön, ha a hirtelen fogfájásra, lázra, vagy a kibicsaklott bokánkra van valami anyag. Az összeállításánál figyelembe kell venni az allergiát, sose rakjunk olyan gyógyszert a saját csomagunkba, amire allergiásak vagyunk!

  • Általános fájdalomcsillapító (Algopyrin, Aspyrin, Rubophen),
  • Általános gyulladáscsökkentő (Algopyrin, Aspyrin, Cataflam),
  • Lázcsillapító (Algopyrin, Aspyrin, Rubophen),

Algopyrin és Cataflam az a minimum, amit érdemes berakni láz, fájdalom, és gyulladás csillapítására. Ez a kettő kombinációban kiüti majdnem az összes fogfájást, a lázat, a fejfájást, a kisebb gyulladásokat. A csomagban tárolt gyógyszereket külön, vízmentesen záródó zacskóba tegyük. Ha esetleg valamelyik általunk átcsomagolt/átöntött kiegészítő nem egyértelmű írjuk a csomagolásra a tartalmát.

MENNYISÉG, SZÁLLÍTÁS, SZAVATOSSÁG

Mennyiséget egyik kiegészítőhöz sem írtam, mert erősen létszámfüggő. Az elsősegélynyújtó könyvet se felejtsük ki a felsorolásból! A nem vízálló csomagolásokat próbáljuk meg egy vízhatlan zárt tasakban hordani.

Egy olyan felszerelést állítsunk össze, amely kis helyen elfér, és könnyen tudjuk szállítani. Túra vagy játék elején a csapat többi tagjával is tudassuk a helyét. A csomagot én egy molle EÜ vagy mindenes zsebben hordom. Játék alkalmával a molle mellényemre, túra esetén pedig a molle hátizsákomra fűzöm.

elsosegely1

Az elsősegély felszerelés szavatossági ideje átlag 3 év, de a steril kötszerek a fenti szavatosságon túl is felhasználhatók, mivel a kötszereknek 5 év a szavatosságuk a sterilizálás után.

A felszerelés tartalmát hála az égnek még egyszer sem kellett használnom, de inkább felkészülök minden eshetőségre és engem is megnyugtat, hogy mindig kéznél van, ha kell. A felsorolás koránt sem teljes, mert én mindig találok olyan kiegészítőt, amellyel bővíthetem a tartalmát.

A cikket a 6mm.hu szerzőinek hozzájárulásával jelentetjük meg.