Fegyverfestés alapfokon- ha unod a tan/od/szürkeséget

A következőkben egy egyszerű eszközökkel, otthon is elvégezhető festési eljárás alapjait mutatom be. Leírásom főként kezdőknek szól, aki valaha is próbált már fegyvert festeni, annak valószínűleg sok újdonsággal nem fogok szolgálni. Hozzávalók: Néhány flakon különböző színű akril spray, lakk, nitrohigító, néhány falevél és fűcsomó, maszkoló szalag, opcionálisan gumikesztyű, maszk és tartalék szórófejek

[adrotate banner=”21″]

Alapozás:

Először a fegyvert egy szabadon választott színnel alapozásként egyenletesen lefújom (lehet kapni kifejezetten alapozásra való festéket is, én különösebb pluszt ezzel kapcsolatban nem tapasztaltam). Használat előtt a festékeket alaposan felrázom (a gyárilag megadott egy perc talán túlzás, de minden fújás előtt érdemes néhányat rázni rajta és éles fújás előtt egy próbát fújni, hogy lássuk, hogy összekeveredett-e eléggé). A fújásnál mindig ügyelek arra, hogy ne fújjak túl közelről és túl sokat. Inkább többször fújok keveset, mert ha túl sok festék kerül egyszerre a felületre, akkor hajlamos megfolyni. Érdemes mindig csak egy pisszenésnyit fújni, főleg a mintakészítés során.

fd57315048b2a0e2ee02ed04b0927842_L

Minta:

Először mindig az eszköz felső, majd alsó részét festem, csak utána az oldalait. Ezzel nagyrészt elkerülhető, hogy véletlenül ráfújjak egy már kész részre. (Mintát számtalan módon készíthetünk; használhatunk kivágott sablonokat, hálót, faleveleket, spárgát, ágakat, szinte bármit.) Itt egy falevelet teszek  a fegyverre  (igyekszem, mindig amennyire lehet szorosan illeszteni a levelet és olyan szögből fújni, hogy a festék ne tudjon alájutni) és egy pisszenésnyit ráfújok, majd kicsit arrébbviszem, elforgatom és megint fújok egyet. Ha egy színnel kész vagyok az egyik oldalon, akkor hagyom 15-20 percet száradni. Ennél a fegyvernél két színnel mentem így végig, majd végül a legvilágosabb színnel egy ráhelyezett fűcsomó segítségével még vadítottam rajta egy kicsit.

Minta1

Minta2

Minta3

Véglegesítés:

Ha elégedett vagyok a végeredménnyel, alapos száradás után felviszek néhány réteg matt lakkot, hogy az eredményt tartósabbá tegyem. A lakkok általában jóval lassabban száradnak, mint a festékek!

A kész mű:

Cikk2

És egy ugyanezzel az eljárással készült M4 ciki válltámasszal:

Cikk1

Jótanácsok:

  • Az egész folyamat legkényesebb része a megfelelő színek kiválasztása. Ne sajnáljuk rá az időt, fújjunk próbákat a boltban, hogy lássuk a valódi színt, mert zöld és zöld között is nagy különbség lehet.
  • Legyünk türelmesek! Mindig hagyjunk időt a festéknek megszáradni a fázisok között!
  • A műveletet por és szöszmentes helyen végezzük, mert a száradó festékbe-lakkba minden könnyen beleragad!
  • Ha a spray nem fúj egyenletesen, érdemes a szórófejet kicserélni, vagy nitrohigítóban kimosni (fejekből több fajtát is lehet kapni, amikkel a szórás nagysága is szabályozható).
  • Ha nem tetszik, amit alkottunk, akkor egy nitrohigítós ronggyal és némi kitartással eltávolítható (néhány műanyagot azonban oldhat a higító!).
  • Ha használjuk is a fegyvert, festésünk nem lesz örökéletű, idővel kopni fog, szokjuk a gondolatot.
  • Ha a műveletet zárt térben végezzük, ahol mások is megfordulnak, a többiek nem fognak szeretni :).
  • Ha a kész műről készült felvételeinkkel nem vagyunk maradéktalanul elégedettek, akár ilyen nyilvános úton is felkérhetjük a műfajban járatos kollégákat, hogy ha idejük engedi, legyenek oly’ kedvesek és írjanak néhány sort a fegyverfotózásról és utómunkálatairól!
A cikk eredeti szerzője Reno, és a 6mm.hu oldalon jelent meg 2010. október 21-én. A szöveget betűhűséggel és tomeKK engedélyével közöljük le. Köszönjük!
[adrotate banner=”21″]