Paracord – Ejtőernyőzsinór, de minek?

Mi a paracord? A paracord (magyarul: ejtőernyő-zsinór illetve más néven parachute cord, 550 cord) egy belső magból és külső köpenyből álló, könnyű nylon alapú zsinór. Eredetileg az amerikai ejtőernyők felfüggesztő zsinórjaiként használtak a 2. világháborútól, majd az ejtőernyősök a harcmezőn rájöttek, hogy a kötélzet alkalmas sok más feladatra is. Jelenleg általános célú zsinórként alkalmazzák, katonák és civilek egyaránt. A paracord fonott köpenye több szálból áll, így egy sima bevonatot képez a mag körül. A zsinór magja 6-7 nylon szállból álló szerkezet és ezeknek köszönhető a kötél keresztmetszetéhez képest nagy teherbírása. A paracord a húzó irányú terhelést nem csak a magjában vagy a köpenyében veszi fel, hanem teljes keresztmetszetében átviszi. A nylon szerkezetnek köszönhetően a paracord dinamikusan veszi fel a terheléseket és jól reagál a hírtelen megnyúlásra. A nylon alapanyagnak köszönhetően a kötél gyorsan szárad, nem tartja a nedvességet, könnyen tisztítható és ellenálló a környezeti és mechanikai hatásokkal szemben.

[adrotate banner=”21″]
 
700226d13b56ab5f2f0330a17a7ee485_XL


Mil-spec paracord

A paracord rendkívül sokoldalúan felhasználható zsinór. Jelenleg is rendszerben van több ország hadseregénél általános kötélzetként. Az USA-ban rendszeresített paracord a MIL-C-5040H szerint készül, melynek hat típusa van. A zsinórokat, az elszakításukhoz minimálisan szükséges erővel minősítik, ez az az erő, aminél a kötél elszakad. Az általánosságban paracord vagy 550 cord névvel illetett zsinór a MIL-C-5040H Type III, aminek az elszakításához 550 font-nyi azaz 249kg-nak megfelelő erő szükséges. Innen ered az 550 paracord elnevezés.

Mire használható?

A paracord a rendfenntartó és fegyveres erők legtöbbjénél megtalálható. Alkalmas a tábor körüli feladatok ellátásra, egyéni felszerelés kényelmesebbé tételére, de akár a harctéren is rögzítési és kötözési feladatok ellátására vagy bármilyen hasonló funkciójú elem, ideiglenes helyettesítésre. Itt említhetjük például a sátrak kikötözését, felszerelések rögzítését, cipőfűző pótlását, zippzár madzag hosszabbítását, lépésszámlálók készítését, csatok ideiglenes pótlását vagy akár egy rögtönzött fegyverszíj készítését. Az általános felhasználás mellett, tehát érdemes kiemelni a túlélési helyzetben nyújtott sokoldalúságát.

A zsinór magját és a burkot könnyen el tudjuk választani. A mag további 7 szálra bontható, amik szintén kisebb elemi szálakra bonthatóak. A vékony szálak alkalmasak horgászásra vagy helyettesítik a cérnát, amivel ruháinkat és felszerelésünket javítani vagy átalakítnai tudjuk. Túlélési helyzetben akár 1-2 méter kötél is az életünket jelentheti. A kések markolatának paracorddal borítása lehetett az első olyan fonás, amivel a katonák összekötötték a kellmest a hasznossal. A markolat kényelmesebb lett és túlélési helyzetben a kés mellett a paracord egy igazán praktikus társ.

6

A paracord civil körülmények között is kíválóan felhasználható. A második világháború után a paracord elérhetővé vált először, mint feleslegessé vált hadianyag, később, mint közönséges kereskedelmi termék. Míg egyes kereskedelemben kapható paracord zsinórok az említett szabványok szerint készülnek, mások a címkéjük ellenére sem biztos, hogy megfelelnek az előírt katonai típusoknak. Eltérhetnek ezektől szerkezetben, minőségben, színben vagy erősségben.

A különösen gyenge minőségűek, lényegesen kevesebb szálat tartalmazhatnak a köpenyben vagy a magban, illetve magjuk készülhet tömbösített rostból a külön szálak helyett, vagy nylon helyett más anyagot tartalmaznak. Használják hegymászók és ipari alpinisták felszerelések rögzítésére, rendőrök, tűzoltók, szerelők, kézművesek és még sorolhatnánk. Fontos, hogy a civil piacra szánt paracord zsinór semmi képpen nem alkalmas életmegóvási és életvédelmi célokra. Teherbírása nem minősített, de a hétköznapi felhasználásnak tökéletesen megfelel.

92

Elkészítés

A paracord a civil szféra számára is könnyen elérhető. Rengeteg szín és színkombináció kapható már, és sok olyan hasznos kiegészítő is elérhető, ami gyerejátékká teszi a paracord tárgyak készítését. A kötelek színe keverhető és változtatható, így szinte végtelen számú lehetőség van arra, hogy valami egyedit alkossunk. Rengeteg fonási módszer ismert, amivel egyszerűen készíthetünk magunknak paracordból használati tárgyakat és díszeket. Leggyakarabban a „kobra” és „doboz” fonást használják, ami a karkötők, kulcstartók, késdíszek alapja. E mellett még több száz olyan csomózás van, amivel dekoratív fonatot tudunk készíteni.

8

Hogyan kezdjünk neki?

Szinte minden háztartásban található valamilyen kötél. A legegyszerűbb spárgától Anyu ruhaszárító köteléig. Ezeken ki lehet próbálni a fonásokat és megtapasztalhatjuk, hogy valóban leköt-e minket ez a csomózgatás. A neten rengeteg olyan oldal van, ahol szájbarágósan megtanítanak minket a fonások és csomók elkészítésre, onnantól hogy az alapokat tudjuk, csak a képzeletük szabhat határt, hogy ezt mire használjuk fel.

Néhány oldal ahol sok-sok érdekes technikát mutatnak:

http://www.instructables.com/id/Paracord/
http://www.paracord-projects.info/
http://www.fusionknots.com/

Forrás: paracord.hu

A cikk eredeti szerzője Dark, és a 6mm.hu oldalon jelent meg 2012. február 05-én. A szöveget betűhűséggel és tomeKK engedélyével közöljük le. Köszönjük!
[adrotate banner=”21″]