SZOMSZÉDOK – SFINX

A csapatinterjúk után elérkezett az ideje az első ismert airsoftossal készítendő interjúnak is. Hosszas gondolkodás után az AKS szlovén bombázójára, Sfinxre esett a választásom. Sfinxel eddig szinte az összes külföldi játékomon összefutottam, és a kezdeti tartózkodás után kiderült, hogy nemcsak gyönyörű, de az esze és a humora is remek: kitűnő alanynak ígérkezett egy 6mm-s mélyinterjúhoz. :)) Ha valaki könnyen szeretne vele közös témát találni Szentkirályszabadján, ápr 16.-dikán, ajánlom a lenti irományt. 🙂 (2011-ben. a szerk.)

[adrotate banner=”21″]

Mivel a foglalkozásom grafikus, és egész nap a gép előtt ülök, borzasztóan vágytam valami olyan hobbira, ami megmozgat, úgyhogy megkértem Lucot, hogy vigyen el az egyik csatára… Ekkor szerelembe estem, és azóta szinte egyetlen alkalmat sem hagytam ki, hogy ott legyek – akár helyi, akár nemzetközi – játékon.
Szerencsés vagyok, hogy pont az AKS szárnyai alá kerültem, mert ha az első játékomat egy kevésbé jól szervezett, kisebb tudású csapat tartja, valószínűleg soha többet nem próbálkoztam volna.

ba0166c7a50d96eb270097f3f911e08a_L

EMLÍTETTED, HOGY VAN NEMZETKÖZI TAPASZTALATOD. HOL JÁRTÁL SZLOVÉNIÁN KÍVÜL? (VAN VALAMI VÉLEMÉNYED AZ ORSZÁGOK KÖZÖTTI AIRSOFTOS KÜLÖNBSÉGEKRŐL?)

A csapatunkat minden évben hívják több nemzetközi játékra is. Azokra a játékokra, amelyekre végülis eljut az AKS, azokon 100%, hogy én is ott vagyok. Eddig Csehországban (Woods of pain, Border War 1, Border War 2), Szlovákiában (VIP), Svédországban (Berget 8), Horvátországban (SKOK 5) és Magyarországon (Op. Housekeeper) voltam.

A nemzetközi airsoft közösség meglehetősen diverz, és mókás, ahogy az airsoftos mentalitás alapján beazonosíthatóak az országbeli hovatartozások is. Azok, akik hasonlóképpen gondolkodnak az airsoftról mint magam, azok a magyarok, de csodálom a bolgárokat és a finneket is a magas taktikai képzettségük és a jól működő parancsnoki láncuk miatt.

20939_1288057212263_1555181858_700000_2196329_n

MELYIK VOLT AZ ELSŐ KINTI JÁTÉKOD?

Csehországi Berget 7 tréning. Habár nem mentem Bergetre abban az évben, jó volt részt venni egy játékon Szlovénián kívül is.

MELYIK KÜLFÖLDI JÁTÉK TETSZETT A LEGJOBBAN ÉS MIÉRT?

Az eddigi legjobb egyértelműen a Berget 8 volt, nem feltétlenül a szcenárió miatt, de összességében az egész élményért.

Teljesen különböző ország, 1400 játékos, 4 napos (illetve 4 éjszakás) játék, óriási terület, Trasher autója (az AKS és a magyarok ugyanis egy rajban játszottak, mint Gyors reagálású Erők) … Egy ilyen élményt egyértelműen nem felejt el az ember, amíg él.

A magyar-szlovén rajban a Berget 8-on.
A magyar-szlovén rajban a Berget 8-on.

VAN KEDVENC FELSZERELÉSED?Az AKS-en belül két egység van – A Force Recon és a Francia Idegen Légió. Mind a kettőnek meg van az adott komplett egyenruhája. Én a francia egység tagja vagyok, szóval legtöbbször légiós ruhákat hordok. Abban az esetben, hogyha egy másik csapattal játszom vagy a dresscode megköveteli, akkor természetesen alkalmazkodom (mint pl a Berget 8-on).

Ami a fegyvert illeti, erős meggyőződésem, hogy egy embernek főleg egy fegyvere legyen, mert így válik a részeddé és így tudod megszokni maradéktalanul. Régen elég sok replikám volt, de arra jöttem rá, hogy nekem az M4 a tökéletes választás. Állítható a váltámasza (értitek… pici vagyok), relatív könnyű, “felhasználóbarát”, könnyű tuningolni és ami a legfontosabb: nagyon tetszik a kinézete. Mellesleg a Légió is használ M4eseket a Famasokon kívül, úgyhogy még profilba is illik. 🙂 Az elsődleges fegyverem egy King Arms M4, amin minden tuningolva van, ami lehetséges és amit a pénztárcám elbírt.

4791_102860442898_837232898_1994435_5777695_n

MIT UTÁLSZ AZ AIRSOFTBAN A LEGJOBBAN? (NEM FONTOS VÁLASZOLNOD) :))

Hogy mit utálok az airsoftban? Hehe, biztos viccelsz… Nem, várj van egy dolog – Gyűlölöm azokat a replikákat, amelyek elromlanak a játékon, különösen a V2es gearboxos, magas ROF-os fegyvereket télen!

Berget training
Berget training

 

TUDNÁL MESÉLNI A CSAPATODRÓL? MAGYARORSZÁGON AZ AKS A LEGELISMERTEBB KÜLFÖLDI CSAPAT, MÉGIS KEVÉS KONKRÉT DOLGOT TUDUNK RÓLATOK.

AKS (Airsoft Klub Salamander) az egyik legrégebbi csapat Szlovéniában. 2002-ben alakult, ezen kívül csak egyetlen másik csapat létezett anno. Több mint száz tagja volt a csapatnak, de ez a szám mára lecsökkent, mert idővel sok kisebb csapat alakult belőle, ahogy minden régiónak létrejött a saját airsoftos közössége. Jelenleg 48 AKS tag van, ezek közül 24 aktív.

A csapat a nevét egy mitológiai lény, a “tűz sárkány” után kapta, de emellett él nálunk egy azonos nevű kis kétéltű az erdőkben, mérgező bőrrel és ijesztő színnel, ami azt üzeni az ellenségeinek: ne packázz velem!

Az AKS milsim-irányúltságú klub, ami nagy hangsúlyt helyez a parancsnoki láncra és a csapatmunkára. Ez a lánc nagyon hatékony és inspiráló a közös munka során.

Minden vasárnap játszunk, tekintet nélkül az időjárásra és az ünnepnapokra. “Ha esik, mi gyakorlunk”. Időről időre részt veszünk nagyobb játékokon, amiket valamelyik ismerős szlovén klub szervez. Ahogy említettem, aktívak vagyunk nemzetközi szinten is és ezekre a játékokra nagy hangsúlyt fektetünk: az ezeken a játékokon megismert csapatok számára szervezzük meg évről évre a meghívásos játékunkat, a Rjavi Rist.

op. Housekeeper
op. Housekeeper

 

VAN KEDVENC POZÍCIÓD A RAJODBAN?

Nem igazán. Szeretem a különböző kihívásokat és szeretek belőlük tanulni, úgyhogy változó a feladatom, de a legkedvesebb posztom a rajparancsnoki.

MILYEN SZÁMODRA AZ IDEÁLIS FÉRFI?

ufff… Nem kell feltétlenül férfinek lennie… 😉 … hehe … Amúgy nem nagyon van kedvenc “típusom”, de szeretem az okos pasikat, akiknek van saját véleménye és nem megy a nyáj után.

blaska

NEM SOK NŐ AIRSOFTOZIK, SZERINTED VAN VALAMI HÁTRÁNYA A NŐKNEK EBBEN A SPORTBAN?

Az airsoft egyértelműen a férfiak sportja, de valójában ez engem sosem zavart, és gondolom csak hozzáállás kérdése, hogy mennyi hátránnyal jár. Az élet olyan, amilyenné teszed, ezért az én esetemben elég hamar elfogadtak komoly hozzáállású játékosnak, és nemcsak egy újabb barátnő rossz próbálkozásának, aki úgy tesz, mintha airsoftozna. Előfordul néha, hogy néhány sekélyesebb arc beszólogat, de többnyire sikerül az M4-emmel rendezni a félreértést, és utána jóban leszünk. 🙂

És a végére egy pici statisztika (bár tudom, hogy uncsi): 2008 október 18.-dika óta 118 harcban vettem részt, ebből 34 milsim volt. Ennyit arról, hogy az airsoft csak férfiaknak való. :))

A cikk eredeti szerzője godot, és a 6mm.hu oldalon jelent meg 2011. február 22-én. A szöveget betűhűséggel és tomeKK engedélyével közöljük le. Köszönjük!
[adrotate banner=”21″]